Askerlik Süresi Memuriyet Yılına Dahil Ediliyor Mu ?

CTE'nin 2016 yılında dün itibariyle duyurusunu yaptığı Görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavına ilişkin bazı arkadaşlarımızdan yapmış oldukları askerlik sürelerinin memuriyet yılına dahil olup olmadığına yönelik sorularına cevap olarak ulaştığımız bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

 

Konuya ilişkin geçmiş yıllardaki görevde yükselme sınavlarında CTE'nin konuyla alakalı paylaşmış olduğu duyurular şu şekilde idi.

 

 

09.01.2015 tarihli ilânı;

 

  • Başvuru bölümünün A/1-b bendinde sayılan “Kurumda sözleşmeli pozisyonda geçen süreler dâhil olmak üzere en az iki yıl çalışmış olmak” ifadesinde yer alan “kurum” Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün taşra teşkilâtında bulunan ceza infaz kurumları, denetimli serbestlik müdürlükleri ve eğitim merkezi müdürlüklerini ifade etmekte olup, bu kurumlarda fiilen en az iki yıl çalışmış olmak gerekmektedir. ücretsiz izin, askerlik vb. nedenlerle görevden ayrılmalar bu süre hesabında dikkate alınmayacaktır.
  •  

Ünvan değişikliği suretiyle öğretmen olarak atanacaklarda iki yıl çalışma zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  • Başvuru bölümünün A/2-a,b,c,d,e ve f bentlerinde sayılan hizmet süresi; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Tanımlar başlıklı 4’üncü maddesinde belirtildiği üzere, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 68’inci Maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirilecek süreleri kapsamaktadır. Bu durumda; 08/06/1984 tarihli ve 217 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile yasama organı üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürelerin altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınacaktır.
  •  
  • Sınav konuları bölümünün A/2. Maddesinin son bendinde sayılan Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin adı sehven Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Yönetmeliği olarak yazılmıştır." denilmiştir.

 

Buradan anlaşıldığı kadarıyla CTE bünyesindeki taşra da bulunan cezaevlerinden birinde, Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinden birinde ya da Eğitim Merkezi Müdürlüklerinden birinde en az iki yıl çalışma şartının  arandığı anlaşılmaktadır. Askerlik süresine gelince ise; geçen sürenin tamamının bu yıl ki görevde yükselme ve ünvan değişikli sınav duryurusunda da bahsi geçtiği gibi geçen zamanın tamamının memuriyet yılına dahil olduğunu görebilmekteyiz.

 

Bir diğer kaynaktan konuyu incelediğimizde Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşlerine yer verecek olursak oda metin olarak aynen şu şekildedir.

 

Devlet Personel Başkanlığı Görüşü...

 

"ÖZET: görevde yükselme eğitimine katılmak için müracaat eden personelin hizmet süresinin değerlendirilmesinde, muvazzaf askerlik süresinin dikkate alınması gerektiği  hakkında (14423,  12/07/2004)

 

Görevde yükselme eğitimine katılmak için müracaat eden personelin hizmet süresinin değerlendirilmesinde muvazzaf askerlik süresinin dikkate alınıp alınmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğüne ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

 

Bilindiği üzere, ilgi (a)’da kayıtlı Genelge eki Değerlendirme Formunda “Müracaat bitim tarihi itibariyle 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2’nci maddesi kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süresinin (işçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen hizmetler hariç)”  hükmü yer almakta olup, söz konusu Kanun Hükmünde Kararnamenin ikinci maddesinde ise, “Askeri kurum ve kuruluşların 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile ek ve değişikliklerine tabi personeli bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışındadır.” hükmüne yer verilmiştir.

 

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönenlerin, muvazzaf askerlikte geçen sürelerinin  derece ve kademe ilerlemelerinde değerlendirileceği hükme bağlanmış; 84’üncü maddesinde ise, “Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir.” hükmüne yer verilmiştir.    

 

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde görevde yükselme eğitimine katılmak için müracaat eden personelin hizmet süresinin değerlendirilmesinde, muvazzaf askerlik süresinin dikkate alınması gerektiği değerlendirilmektedir."

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.