Dünyanın En İyi Bilgisayarı Corona Virüsüne İyi Gelen İlaçları Çıkardı!

IBM'in "Yapay zekası" ile donatılmış süper bilgisayarı Summit, hangi ilaç bileşiklerinin virüsün konakçı hücrelere bulaşmasını etkili bir şekilde durdurabileceğini analiz etmek için binlerce simülasyon çalıştırdı. Bu, süper bilgisayar bunlardan 77 tanesini tanımladı. En etkili aşının yaratılması için umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı araştırmacıları corona virüsü ilacı ile ilgili bulgularını ChemRxiv dergisinde yayınladılar.

Summit bilgisayarı, dünyanın sorunlarını çözmek için üretildi.

Summit, 2014 yılında ABD Enerji Bakanlığı tarafından dünyanın sorunlarını çözmek amacıyla hizmete alındı.

200 petaflop gücüne sahip olan bilgisayar, saniyede 200 katrilyon hesaplama hızı ile ön plana çıkıyor. Bu hesaba göre Summit,p en hızlı dizüstü bilgisayardan 1 milyon kat daha güçlüdür.

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olan Summit, farklı ilaç bileşiklerinin koronavirüsün diğer hücrelere yayılmasını nasıl önleyebileceğine dair bir model üretti.

Tennessee'de hizmet veren Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'ndaki istasyonunda Summit bugüne kadar hayati sağlık konuların insanlığa önemli katkılarda bulundu. Alzheimer'dan önce hücresel sistemlerde kalıplar belirledi, opioid bağımlılığı gibi özelliklere katkıda bulunan genleri analiz etti ve iklim simülasyonlarına dayanarak kürsel ısınma ve hava kirliliğine dair büyük doğruluk oranına sahip tahminlere ulaşmamızı sağladı.

SUMMİT CORONAVİRÜS İLACI İÇİN NASIL ÇALIŞIYOR?

Corona virüsleri hücrelere, sivri uçlu proteinler ile tutunarak enfekte ederler.

Summit'in görevi, bu sivri uca bağlanabilecek ve potansiyel olarak yayılmayı durdurabilecek ilaç bileşikleri bulmaktır.

Oak Ridge araştırmacısı Micholas Smith, Ocak ayında yayınlanan araştırmaya dayanarak bir koronavirüs modeli oluşturdu. Summit ile viral proteindeki atomların ve parçacıkların farklı bileşiklere nasıl tepki vereceğini simüle etti.

Süper bilgisayar, virüsün sivri proteinine bağlanabilen ve konakçı hücrelere yayılma yeteneğini sınırlandırabilen 8.000'den fazla bileşiğin simülasyonlarını çalıştırdı.

Çalışma ile ilgilenen ekip, bu ay yayınlanan coronavirüs sivri uçlarının daha doğru bir modelini kullanarak tekrar Summit simülasyonları gerçekleştirecek.

Ancak hangi kimyasalların en iyi sonucu verdiğini kanıtlamak için deneysel çalışmalara ihtiyaç var.

Tennessee Üniversitesi / Oak Ridge Ulusal Moleküler Biyofizik Laboratuvarı Merkezi direktörü JeremySmith yaptığı açıklamada, "Sonuçlarımız koronavirüs için bir aşı veya tedavi bulduğumuz anlamına gelmiyor," dedi.

Ancak bulgular gelecekteki çalışmalar için bir kılavuz olabilir. Aynı zamanda bu çalışmalar en etkili koronavirüs aşısını oluşturmak için gereklidir.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.