Banka Promosyonları Hakkında Merak Edilenler ?

Adalet Bakanlığı Personellerinin merak ettiği konulardan birisi olan Banka Promosyonları ve bu alınan promosyonların dayanağının ne olduğu, ne kadar ücret alındığı, ücretin hangi ay alındığı, kaç yıllık anlaşma yapıldığı, vs üzerinde soru işareti olan bazı konulara açıklık getirmeye çalışacağız. 

VakıfBank ile yapılan yazışmalar sonucunda gelen cevap aşağıdaki şekilde olmuştur.

Bilginize...

"Bankamız ile Adalet Bakanlığı Kurumu arasında imzalanan Protokol anlaşması kapsamında PROMOSYON ÖDEMELERİ 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Bilgilerinize sunarız." denilmiştir

Diğer kurumlarla karşılaştırma yaptığımızda ise göze çarpan bir durum vardır ki bu da edindiğimiz izlenimlerden sendikal hakkı olan kurumlar bölgesel yada il bazında anlaşmalar yapabilmekte ve farklı farklı bankalardan promosyon alabilmektedirler.

Uygulamada bankalar ödeyecekleri pormosyonun hepsini bir anda vermiyorlar. Çünkü promosyonun tamamını alan bir çalışan istifa edebilir, tayini başka yere çıkar maaşını artık başka bankadan alabilir, açığa alınabilir, ölebilir vb. 

Öncelikle bütün kamu kurumunda çalışan memurlar için geçerli olan başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyi sizlerle paylaşmakla başlayalım işe..

                                                           GENELGE 

                                                                T.C.

                                                  B A Ş B A K A N L I K

                                     Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/9103                                          19 TEMMUZ 2007

Konu : Banka Promosyonları.

                                                                       

                                                           GENELGE                                                            2007/21

Kamu görevlilerinin aylık ve ücretleri, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün (6) sıra Nolu Genel Tebliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde bankalar vasıtasıyla ödenebilmektedir. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında aylık ve ücret ödeme protokolleri yapılmakta, bu protokoller uyarınca verilecek bankacılık hizmetlerinin yanı sıra “promosyon” adı altında ayni ve/veya nakdi ek mali imkânlar da sağlanabilmektedir.

Bankalar tarafından sunulan bu ek mali imkânların tasarrufuna ilişkin olarak kamu kurum ve kuruluşlarında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıda belirtilen hususlara uyulması gerekmektedir.

1- Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinin Maliye Bakanlığının mezkûr Tebliğinde belirtilen esas ve usuller çerçevesinde bankalar vasıtasıyla ödenmesine devam edilecektir.

2- Aylık ve ücretlerin hangi banka aracılığı ile ödeneceği, oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından istekli bankalardan teklif alınmak suretiyle tespit edilecektir. Komisyon, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili biriminin harcama yetkilisinin başkanlığında söz konusu birimde görev yapan toplam personelin en az % 10’unun sendikalı olması halinde yetkili sendikadan bir üye ile merkez teşkilatında üst yönetici; taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından ilgili birimde görev yapanlar arasından seçilecek bir üyeden oluşacaktır. Yetkili sendikadan üye bulunmadığı durumlarda üçüncü üye ilgili birimde görev yapan personel arasından harcama yetkilisi tarafından seçilecektir. Protokol, komisyon tarafından belirlenen banka ile harcama yetkilisi tarafından imzalanacaktır.

Birden fazla birimin aylık ve ücretlerinin birlikte ödenmesi talebinde bulunmaları halinde merkezde üst yönetici, taşrada ise söz konusu birimlerin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından görevlendirilecek ilgili harcama yetkililerinden birinin başkanlığında oluşturulacak üç kişilik bir komisyon tarafından aylık ve ücretlerin ödeneceği banka yukarıdaki esaslara göre tespit edilecektir. Bu şekilde oluşturulacak komisyona ilgili birimlerdeki yetkili sendikalardan bu birimlerin tamamı itibarıyla en fazla üyeye sahip olan sendikadan üye alınacaktır.

3- Bankalar ile yapılacak protokollerin süresi iki yıldan az beş yıldan çok olmayacaktır.

4- (10 Ağustos 2010 tarihli ve 27668 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/17 sayılı Genelge ile değişik) Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamı personele dağıtılacaktır.* 1/2

* Bu hüküm, 10 Ağustos 2010 tarihinden sonra düzenlenecek protokoller için uygulanacaktır.

                                                           T.C.

                                               B A Ş B A K A N L I K 

                               Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/9103                                           19 TEMMUZ 2007 Konu : Banka promosyonları

5- (5 Ağustos 2008 tarihli ve 26958 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/18 sayılı Genelge ile değişik) Dağıtılacak promosyonlar, ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba aktarılmak suretiyle ödenecektir.

6- (Mülga: Danıştay 10. Dairesinin 29/11/2010 tarihli ve E:2007/6280, K:2010/10008 sayılı kararı.)

7- Genelge çerçevesinde yapılacak uygulamalar kurum personelinin rahatlıkla bilgi edinebileceği şekilde ilan panoları ve internet siteleri yoluyla ilan edilecek, aleniyet ilkesine titizlikle riayet edilecektir.

Uygulamaların yukarıda belirtilen şekilde gerçekleştirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

                                                                                      Recep Tayyip ERDOĞAN 

                                                                                                  Başbakan

20 Temmuz 2007 Tarihli ve 26588 Sayılı Resmî Gazete yayımlanmıştır.

Vakıflar Bankası A.Ş ile Adalet Bakanlığı arasında 2012 yılında imzalanan 5 yılllık anlaşmanın metni aşağıdadır.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiği zaman Banka Promosyonlarının;

1- Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamının personele dağıtılması genel ilkedir.

2- Toplam miktarın üçte birini geçmemek üzere Komisyonca belirlenecek tutar, birim personelinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ayrılabilecektir.

3- Bu tutarlar, merkez teşkilatında üst yönetici, taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde kullanılacaktır. Burada da görüleceği üzere, üst yönetici tarafından promosyonların kullanımına ilişkin esas ve usul belirlenmesi gerekmektedir.

4- Yapılacak harcamaların birimin faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli ve zaruri harcamaları ihtiva etmesi; çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, işyerlerinde verim ve çalışanların memnuniyeti ile sunulan hizmetin kalitesini artırıcı amaçlarla ortak kullanım alanları için sarf edilmesi zorunludur.

5- Bu tutarların belirlenen amaçlar dışında kullanılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek ve yıl içinde yapılan harcamalar merkez teşkilatında üst yönetici, taşra teşkilatında ise o birimin bağlı bulunduğu bir üst amir tarafından denetlettirilecektir.

6- 20.07.2007 tarihinden önce imzalanan banka protokolleri gereğince alınacak promosyonların harcamasında da bu Genelge hükümleri aynen uygulanacaktır. Zira genelgede protokollerin, sürelerinin bitimine kadar geçerli olacağı belirtilmiş olmasına rağmen, bu emir, kurumların harcama konusunda da genelge hükümlerine tabi olmadığına anlamına gelmemektedir.

                                             SORU VE CEVAPLAR

1- Personelin aylık ve ücretlerinin ilgili bankadan ödenmesi karşılığında verilen banka promosyonları üst yöneticinin keyfine göre harcanabilir mi ? Bu promosyon örtülü ödenekmidir?

Genelgeye uyulması zorunludur ve örtülü ödenek değildir. Ayrıca yapılan harcamaların nasıl yapılacağına ilişkin mutlaka esas ve usul belirlenmelidir. Anlaşmaların, genelgenin yayımından önce yapılmasının, esas ve usul belirlenmemesine bir mazeret olması mümkün değildir.

2- Bakanın veya daha alt düzey bürokratların makam odasının yeniden dizaynı ve tefrişi için kullanılabilir mi?

Kesinlikle kullanılamaz. Her şeyden önce bu paralar memurların hakkıdır. Genelge harcamaların nasıl yapılacağını net bir şekilde açıklamıştır. Yapılacak esas ve usullere makam odası yapılacağına ilişkin bir hükümde konulamaz.

3- Bakana veya daha alt düzey bürokratlara kiralanan makam aracının kira ödemesi ve diğer harcamaları için kullanılabilir mi?

Kesinlikle kullanılamaz. Kamu kurumlarının araç kiralaması için nasıl bir yöntem kullanacakları belirlenmiştir. Memurların ortak kullanım alanları için harcanacak paraların makam aracı kiralaması için kullanılması kesinlikle yaptırım konusu olacaktır. Diğer yandan, kimlerin makam aracı kimlerin hizmet aracı kullanacağı da belirli kurallara bağlanmıştır.

4- Genelge çerçevesinde yapılacak uygulamalar kurum personelinin rahatlıkla bilgi edinebileceği şekilde ilan panoları ve internet siteleri yoluyla ilan edilmezse ve aleniyet ilkesine titizlikle riayet edilmezse bunun bir yaptırımı varmı? Bu durum etik ilkelere aykırımı dır?

Yapılan harcamaların ilan panolarında duyurulması şeffaflığın olmazsa olmaz kuralıdır çünkü, harcanan para memurun hakkıdır ve hakkı olan paranın nerelere harcandığını bilme hakkı vardır. Ayrıca aksi davranışların yaptırımı vardır.En basit yaptırım kurumlarca belirlenen usul ve esasların kasden ihlalidir ve aylıktan kesme cezasını gerektirir. Aksine davranışlar ayrıca etik ilkelere de aykırıdır. Kamu Görevlileri Etik Kuruluna şikayet edilebilir.

5- Banka promosyonlarının harcanmasında, harcama yapılıp faturanın bankaya ödenmesi için gönderilmesinden başka bir prosedür varmıdır?

Hayır yoktur. Bu durum keyfi uygulamaları tetiklemektedir. Nasıl olsa kimse faturayı görmüyor ve istediğim yere harcama yapabilirim mantığını geliştiriyor. Ama vicdan sahibi idarecinin bu paranın gariban memurun hakkı olduğunu bilmesi gerekmektedir ve harcanan her kuruşun hesabının sorulacağının bilinmesi gerekmektedir.

6- Kamu kurumlarının bu konudaki genel davranışı nasıldır?

Genel davranış istisnalar hariç genelgeye aykırıdır.

7- Memurlar nasıl hareket etmeliler?

Öncelikle memur sendikaları harcanan banka promosyonlarının nerelere harcandığına dair bilgilerin ilan panolarına asılmasını talep etmelidir. Bu panolarda, ne kadar banka promosyonu alındığını ne kadarının memurlara dağıtıldığını ve kalan paranın ne kadar olduğunun belirtilmesini talep etmelidirler. Sivil toplum örgütü olarak mensuplarının haklarını sonuna kadar savunmalıdırlar.

Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Telegram Grubumuza Buradan Katıl

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.