7. Yargı Paketinde Son Durum Ne ? İşleyiş Nasıl Oluyor ? İnfaz ve Koruma Memurlarında Meraklı Bekleyiş...

İnfaz ve Koruma Memurları vs. 7. Yargı Paketi Meselesi... 

Öncelikle bundan yaklaşık 3 ay evvelinde gündeme gelen biz infaz ve koruma memurlarını heyecanlandıran 7. yargı paketi metni adı altında yapılan paylaşımda öyle bir madde vardı ki parsonelimizin özlük haklarında iyileştirmeler yapılacağı şeklinde...Maalesef 06 Şubat 2023 tarihinde 11 ilimizde meydana gelen üzücü deprem felaketi ile tüm konuların rafa kalktığı gibi bu konununda konuşulması, değerlendirilmesi ötelenmişti. Büyük bir felaket atlattık buradan bu büyük felakette yaşamını yitiren başta meslektaşlarımız olmak üzere diğer tüm vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz.

Türk hukukunda kanunlar nasıl ortaya çıkar, Kaç aşaması vardır ?

Türk hukukunda kanun, TBMM'nin kanun adı altında yaptığı işlemdir. Kanun üç aşamalı bir sürecin sonunda ortaya çıkar; önce tasarı veya teklif olarak TBMM'ye sunulması, sonra komisyonlarda incelenmesi ve sonunda Genel Kurulda görüşülüp kabul edilmesi gerekmektedir.

Şimdi sosyal medyada konu ile alakalı paylaşımlar görüyoruz nedir bunlar mesela Akparti Kırıkkale Milletvekili - TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Ramazan CAN'ın bu paylaşımı idi.

Bu paylaşım ile yalan yok çevremdeki herkes heyecanlandı, nedir ne değildir oldu mu olmadımı, varmıyız yokmuyuz bir sürü soru işareti neydi bu paylaşımın açılımı ?

Bu bahsi edilen taslak metin yanılmıyorsam bu paylaşımda da görüldüğü üzere bir ete kemiğe büründü lakin can alıcı konu daha sonrada değineceğim üzere hangi maddeleri barındırdığı ve bu maddeler içerisinde bizler varmıyız yokmuyuz. Kanunlar nasıl oluşur konusuna ve merak edilen konulara başlıklar halinde değinerek geçeceğim.

Kaç milletvekili kanun teklifi verebilir?

En az bir milletvekilinin imzasıyla ve gerekçeli bir şekilde TBMM Başkanlığına sunulan kanun önerisidir.

Evet taslak metin Adalet Komisyonunda görüşülmek üzere teklifi veren milletvekillerinin imzalarına sunulmuş imzalar tamamlandıktanm sonra TBMM Adalet Komisyonunda görüşülmek üzere sevk edilecek. 

Meclis Komisyonları ne işe yarar?
Komisyonlar, TBMM faaliyetlerinde genellikle ilk durağı temsil ederler. Hazırlanan kanun tasarı veya teklifleri ya da kanun hükmünde kararnamelerin görüşüleceği ilk adres ilgili komisyondur.

TBMM'de kaç tane komisyon var ?

  1. TBMM İHTİSAS KOMİSYONLARI
  2. ADALET KOMİSYONU
  3. ANAYASA KOMİSYONU
  4. AVRUPA BİRLİĞİ UYUM KOMİSYONU
  5. BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU
  6. ÇEVRE KOMİSYONU
  7. DIŞİŞLERİ KOMİSYONU
  8. DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU
  9. DİLEKÇE KOMİSYONU
  10. GÜVENLİK VE İSTİHBARAT KOMİSYONU
  11. İÇİŞLERİ KOMİSYONU
  12. İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU
  13. KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
  14. KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU
  15. MİLLİ EĞİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU
  16. MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU
  17. PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU
  18. SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU
  19. SANAYİ, TİCARET, ENERJİ, TABİİ KAYNAKLAR, BİLGİ VE TEKNOLOJİ KOMİSYONU
  20. TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU

Adı altında komisyonlar mevcuttur. Bu komisyonlar yukarıda da bahsettiğim üzere kanun tekliflerinin değerlendirildiği ilk adrestir diyebiliriz. Malumunuz 7. Yargı Paketi konusuda, mahiyeti gereği Adalet Komisyonunda incelenecek. 

Gün içerisinde Akparti Kırıkkale Milletvekili - TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Ramazan CAN'ın  09 Mart 2023 Perşembe günü TBMM Genel Kurulunda da değindiği üzere;

" Önümüzdeki hafta 407 sıra sayılı Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmeyi planlıyoruz. Ayrıca, uluslararası sözleşmeler var gündemde, onları yasalaştırmayı düşünüyoruz. Ondan sonraki hafta da pazartesiden başlayarak ve cuma, cumartesiyi de Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma gündemine alarak YARGI PAKETİ -önümüzdeki hafta- Komisyona gelecek -Komisyonda kabul edilirse- ondan sonraki hafta da Orman Kanunu Teklifi var, yine, bir optisyenlik kanun teklifi gelecek; bütün bunları yasalaştırmayı düşünüyoruz."

Yani bu konuşmadan anladığımız kadarıyla en geç 2 hafta içerisinde TBMM gündemine alınacağı yönünde. Yani işin sonrası nasıl işleyecek derseniz komisyon uygun gördüğü maddeleri TBMM de görüşmek üzere gönderecek 

Kanunların TBMM'de kabulü nasıl yapılmaktadır?

TBMM'de kabul edilen kanun hemen yürürlüğe girmez. Kanunun yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı'nın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlanması gerekir. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanlığı'nca kendisine gönderilen kanunu, Anayasa'ya uygunluk açısından inceledikten sonra Resmi Gazete'de yayımlatır veya yayımlatmaz.

Şimdi evet gelelim tekrardan can alıcı konuya bu taslak metninde biz İnfaz ve Koruma Memurları Varmıyız, var isek ne tür iyileştirmeler var, tahmini ne zamana kadar bu iş sonuçlanır bu sorulara net bir cevap vermek elbette münkün değil ama resimden göründüğü kadarıyla en geç mart ayı sonuna kadar sonuçlanması yönünde tahminde bulunabilirim. Umarım hakkımızda hayırlısı olur.

Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Telegram Grubumuza Buradan Katıl

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ikm 2 yıl önce

Vay gariban ikm meslektaslarim yine hayal kirikligi

Avatar
Asgari ücretli ikm 2 yıl önce

Ne yazıkki yüne birşey bahane oldu ve hakkımız verilmedi bu sefer deprem bahane oldu yarın yağmuru çamuru bahane ederler eskilerin dediği gibi ikm hiçbir zaman hak verilmez

Avatar
yorgun ikm 2 yıl önce

en mantıklı maddi durumu birşeyler yapıp düzeltmek ve bu işi biran önce bırakmak her seferinde aynı duyguyu yaşamaktan bıktık usandık. türkiyede eşi benzeri olmayan tek meslek bu