CTE Personeline Bayram Müjdesi, Fiili Hizmet Zammı (Yıpranma) Verildi !

 

 

25 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete'de 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı ve CTE personeline fiili hizmet zammı (yıpranma payı hakkı) verildi. Bu bağlamda Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personeline her yıl için 3 ay yıpranma payı verilecek.

 

Cezaevinde Çalışan Diğer Personellerde Yıpranmadan Yararlanabilecekler mi?


Her ne kadar yararlanacak kişilerin belirtildiği 4 madde de Cezaevinde Çalışan Diğer Personeller olmasada , hükümlü ve tutuklularla birfiil irtibat içinde olan görevliler maddesinde belirtildiği şekilde görev yaptıkları değerlendirilirse yararlanmaları muhtemel görünüyor. Ancak bu kararın ceza infaz kurumları ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarınca verilebileceği değerlendiriliyor.

 

KHK/694 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Buradan Ulaşabilirsiniz !

 

Ekleme Yapılan 5510 Sayılı Kanun Metnine, 40. Maddeye Bakınız BURADAN ! ulaşabilirisiniz.

 

Yıpranma payından kimler yararlanacak


1. Ceza infaz kurumu müdürü, 

2. İdare memuru 

3. İnfaz ve koruma başmemurları, 

4. İnfaz ve koruma memuru unvanlı kadrolarda bulunanlar ile – Adalet Bakanlığı taşra teşkilatına tahsisli kadro veya pozisyonlarda bulunup ceza infaz kurumlarında görev yapan ve ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla bilfiil irtibat içinde olan diğer görevliler, faydalanacaklar.

 

2,5 YIL ERKEN EMEKLİ OLACAKLAR

 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, " Devlet görev sadakatle özveriyle, devlete, hukuk ve millete hizmet etme şuurunda vazifelerini ifa etmektedirler. Sosyal devlet ilkesi gereğince de çalışma bakışını sağlaması ve adil bir şekilde ücretinin temini için her türlü reformlar her türlü adımlar atılmıştır. Bugün de çok değerli arkadaşlarımız için büyük bir özverili çalışan CİK daki pesonelimiz için hükümetimiz çok önemli bir karar aldı.  Ceza infaz kurumlarında çalışan bütün personeli kapsayacak şekilde beş yılı geçmemek üzere çalıştığı her bir yıl için 90 gün prim ödeme gün sayısı eklenecek. Yani fiili hizmet zammıyla, 20 yıl çalışan bir personel 25 yıl çalışmış sayılacak. Yine beş yılı geçmemek üzere fiili hizmet süresi zammının yarısı da emeklilik yaş haddinden indirilecektir. Böylece personelimiz maksimum 2,5 yıl da erken emekli olma imkanına kavuşacaktır" diye konuştu.

 

DEVLETİN BEKASI VE MİLLETİN BİRLİĞİ İÇİN

 

Cezaevlerinde görev yapan personelin yıllardır beklediği düzenlemenin hayata geçirilmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlar Kurulu üyelerine teşekkür eden Gül, sosyal ve diğer haklarla ilgili ihtiyaçların her zaman dikkate alınacağına değindi.  Bakan Gül şöyle konuştu:

 

“Elbette sizlerin yapmış olduğu fedakarlıklar bir maddi yada bir takım tazminatlarla ödenmez bunun farkındayız çünkü çok zor koşullarda hizmet veriyorsunuz. Ama burada bugün alınan bu karar KHK ile düzenlenmiştir. Devlet, devletin bekası için milletin birliği için bu tür çalışmaları asla göz ardı etmez. Biz bu zor ve fedakarca çalışma yapan ceza infaz kurumu personelinin yanındayız demiştir.”

 

Yıpranma Payı Nedir?

 

Yıpranma payı az önce de belirtildiği gibi bazı meslek gruplarının zorlu iş şartları göz önünde bulundurularak yapılan bir ayrıcalıktır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yıpranma payı, fiili hizmet zammı olarak ifade edilmiştir. Kanunda yer verilen fiili hizmet zammından 4A grubu (SSK) ya da C grubu (Memur) çalışan olan bireyler yararlanabilmektedir. 4B grubuna (BAĞ-KUR) dahil olan çalışanlar fiili hizmet zammı kanunundan yararlanamamaktadır. Bahse Konu Kararname ile bu listeye cezaevi personeli de eklenmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında fiili hizmet zammı olarak yer alan yıpranma payının uygulanması ile birlikte zorlu iş şartlarında çalışan meslek gruplarının diğer meslek gruplarına göre fazla çaba sarf ediyor olmaları sebebi ile daha erken emekli olmaları mümkün kılınmaktadır. Yıpranma payının uygulamasına dahil edilen bir meslek grubu çalışanının yıllık olarak en az 60 gün en fazla 180 gün olacak şekilde ek prim ödemesi bulunmaktadır. Örnek verecek olursak yıpranma payına dahil olan bir çalışanın yıllık olarak 180 gün ek prim ödenmesi halinde kişi çalıştığı her 2 yılda toplamda 3 yıllık prim sayısına ulaşmış olmaktadır. Emeklilik için aranan şartlardan biri olan prim sayısı şartının daha kısa sürede tamamlanması ile çalışan kişiler normal zamanlarından önce emekli olabilmektedir. 


Cezaevi Personeli Yıpranma Payı Hakkı Hesaplama 


Bu düzenleme ile cezaevi personeline 90 gün belirtilmiş olmakla, personelin görevli olduğu her yıl için 3 ay yıpranma payı ödenecek. Buna görev infaz ve koruma memurlarının ve yıpranma payı almaya hak kazanan diğer cezaevi memurlarının yıllık prim sayısına ek olarak 90 günlük prim ödemesi yapılacaksa, fiili hizmet süresi zammına dahil edilen gün sayısı 0,25 ile çarpılır. Örneğin 7.000 iş günü çalışan bir infaz ve koruma memurunun örnek hesaplaması şöyledir. 7.000 iş günü X 0,25 (yıpranma payı) = 1.750 gün bulunmaktadır. Buna göre kişinin emeklilik hesabına 1.750 gün daha ilave edilir

 

Ceza infaz Kurumlarında 7/24 esasına göre gece gündüz demeden vefakarca çalışan personelimizin, yıllarca verilmesini dört gözle beklediği  fiili hizmet zammı ( yıpranma payı hakkı ) bayram öncesi tüm personelimize bayram müjdesi olmuş olup çıkan kararda emeği geçen herkese teşekkürlerimizi iletir. Personel arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diler birlik beraberliğimizin daim olmasını ve daha güzel şartlarda çalışma temennileriyle sağlıcakla kalın diyoruz.

 

Adalet Bakanımız sayın Abdulhamit GÜL, Adalet Bakanlığı Müşteşarımız sayın Kenan İPEK ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürümüz sayın Enis Yavuz YILDIRIM'ın Fiili Hizmet Zammı ( Yıpranma Payı Hakkı ) ile twitter'dan yapmış oldukları paylaşımlar aşaığıdadır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.