Adalet Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında; tutuklu, hükümlü ve denetimli serbestlik kararı altındaki yükümlülerin eğitim-öğretim ve işyurdu faaliyetlerine ilişkin olarak hazırlanan protokol, 28/11/2018 tarihinde Ankara Hâkimevinde Adalet Bakanı ve Millî Eğitim Bakanının katılımı ile gerçekleştirilen törenle imzalandı.
Söz konusu protokol töreni, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Adalet Bakan Yardımcıları Selahaddin Menteş, Yıldız Seferinoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Sözer, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, her iki bakanlığın birim amirleri, bürokratlar ile basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Millî Eğitim Bakanı'nın açış konuşmalarıyla devam etti. Sayın Bakan yaptıkları konuşmada, “Eğitim-öğrenim hakkının anayasal ve yasal güvence altına alındığını, kişilerin bulundukları koşullar ne olursa olsun, bu hakları kullanınımın önüne herhangi bir engel getirilemeyeceğini, bunun da en somut ve güzel örneğinin, şu an imza altına aldığımız tutuklu, hükümlü ve yükümlülere yönelik eğitim-öğretim faaliyetleriyle mesleki eğitime ilişkin düzenlenen protokoldür. Önümüzdeki süreçte istihdama yönelik eğitim faaliyetleri, daha yoğun bir biçimde sürdürülecektir. Bu protokol, bu amaca da hizmet edecektir.” dedi. Sözlerini sıcak ev sahipliği ve örnek iş birlikleri için Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül'ün şahsında, Protokol'ün hazırlanması sürecinde yoğun emeği geçen Adalet Bakanlığı personeline teşekkürlerini sunarak tamamladı.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un ardından söz alan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise konuşmasına “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın düsturuyla hareket ettiklerini belirterek başlayarak devamında, Ceza infaz kurumlarının ve denetimli serbestlik müdürlüklerinin asıl amacı, bağımsız mahkemelerin verdiği kararlar neticesinde ceza adalet sistemi içerisinde bulunan kişilerin eğitim-öğretim, meslek edindirme faaliyetleri yoluyla, en iyi şekilde topluma tekrar uyum süreçlerini sağlamaktır. Ceza infaz kurumlarında okuma-yazma kurslarından meslek eğitimine kadar çok çeşitli eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Kurumlarımızda görev yapan öğretmen, psikolog, sosyal çalışmacı ve sosyolog unvanlı personelimiz başta olmak üzere, infaz ve koruma memurlarımızın özverili çalışmaları sayesinde, çok sayıda tutuklu, hükümlü ve denetimli serbestlik kararı bulunan kişi, öğrenim hayatına başlayarak, 1. ve 2. kademe okuma-yazma kurslarına katılmış, üst kademelerdeki eğitim hayatlarını sürdürmüştür ve sürdürmektedir. Halen yüksek lisans ve doktora yapan çok sayıda tutuklu ve hükümlümüz bulunmaktadır. Sözlerime son Sayın Millî Eğitim Bakanı olmak üzere tüm mesai arkadaşlarına Protokol'de emeği geçen Adalet Bakanlığı çalışanlarına teşekkür ederim.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Program, Protokol'ün imzalanmasının ardından çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.