Adalet Bakanı AbdulHamit GÜL, Cezaevi Personeli İle İlgili Soruları Cevapladı

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ceza İnfaz Kurumları 10. Yıllık Değerlendirme Toplantısı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımıyla, Antalya’da başladı.

3 gün sürecek toplantıda ceza infaz kurumlarında güvenlik, asayiş, sağlık, ıslah, iyileştirme, personel, personel eğitimi ve bütçe gibi konular ele alınacak. Toplantının açılışında konuşma yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cumhuriyet'in 100. yılına girmeye hazırlandıklarını ifade etti. Bakan Gül, bir yandan yeniçağa hazırlanırken bir yandan da Türkiye'yi daha ileriye taşıyacak yenilikleri sürdürdüklerini belirtti. Bu süreçte ceza infaz ve denetimli serbestlik sürecinin iyileştirilmesi ve standartlarının yükseltilmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.

‘BÜTÜN REFORMLARIN TEMELİNDE İNSANI MERKEZE ALIYORUZ’
Ceza infaz kurumlarının gerek ulusal gerek uluslararası her türlü kurumun haberli ya da habersiz denetimine açık olduğunu aktaran Gül, bu öz güvene sahip olduklarını, hükümlü ve tutukluların hakları ile cezaevi şeffaflığına önem verdiklerini kaydetti. Bakan Gül konuşmasında, “Bütün reformların temelinde insanı merkeze alıyoruz. Bu hassasiyet temelinde son 19 yılda çok önemli bir zihniyet değişimi içerisine girdik. Hukuk devletinin kurallarıyla, kurumlarıyla işlemesi için önemli gelişmeler aldık. Bunların en başında sağlık hakkı gelmektedir. Hasta, tutuklu ve hükümlülerin sağlık koşullarını iyileştirecek önlemlerin alınması devletin görevi, tutuklu ve hükümlülerin de hakkıdır.” dedi.

"ÇOCUKLARA ÖZEL HASSASİYET GÖSTERMEYE DEVAM ETMENİZİ BEKLİYORUM"
Gül, kurumlarda barınanların dış dünya ile iletişiminin en iyi şekilde yapılmasının rehabilitasyonları açısından da önemli olduğunu dile getirdi. Kütüphanelerin varlığının hükümlülerin topluma kazandırılmasında fayda sağladığına işaret eden Gül, "Hükümlü dış dünya ile ne kadar yeterli bağ kurabilirse o kadar topluma entegre olma noktasında başarılıdır. Buralarda kalan çocuklara da özel hassasiyet göstermeye devam etmenizi bekliyorum. Bu çocuklar da 'Ben bir yanlış yaptım ama devletim elimden tuttu. Bu yanlışa bir daha düşmeyeceğim' diye bakabilmesi lazım. O çocukların elinden tuttukça devlete, millete, topluma ve kendisine olan güveni artacaktır." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında adalet ormanlarına da değinen Bakan Gül, “Adalet Ormanları konusunda da çok önemli çalışmalar var bundan dolayı da sizleri ayrıca tebrik ediyorum. Şuana kadar 24.516 hükümlü bu çalışmalara katıldı ve 796.000 ağaç dikildi. Yine denetimli serbestlik yükümlülüğü bakımından da 1.815.536 fidan dikildi, 3.181.727 ağaca bakım yapıldı. Bunun için hepinize bu çabalarınızdan dolayı hassaten teşekkür ediyorum. Yine CEKUT birimimizi kurduk bildiğiniz gibi. Manavgat, Antalya ve Muğla’da da arkadaşlarımız başladılar. Ben yine arkadaşlarımıza hassaten teşekkür ediyorum, bu çalışmalarımızı daha da geliştireceğiz çok özverili bir faaliyet için arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.” dedi.

Orman yangınlarına karşı eğitimli hükümlülerle mücadele edeceklerine dikkati çeken Gül, şu bilgileri verdi:

"45 bin 178 hükümlü ve tutuklu da eğitim programlarına devam etmekte. Bunun büyük bölümünü açık lise öğrencileri oluşturuyor. Son 3 yılda 11 bine yakın hükümlü okuma yazmayı ceza infaz kurumlarında öğrendi. Meslek edindirme, topluma kazandırma yolunda da çok önemli çalışmaları sürdürüyoruz. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı, daha güçlü ve özgür bir birey ile güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye'ye ulaşmamız için temel hedeflerimizden biri. Hükümlülere kendi dini bayramlarında açık görüş ve görüntülü görüşme gibi ilave haklar getirildi. Çocuğun üstün yararı ilkesi doğrultusunda çocukların ziyaretçi görüşlerinin açık usul yapılması, aile görüşmesi yapma imkanı gibi düzenlemeler yapıldı. Ziyaret saatleri 1 saatten 1,5 saate, çocuk hükümlülerin ziyaret saatleri ise en az 1 en fazla 3 saat olarak belirlendi. Mazeret izinlerinin kapsamını genişledi ve 1'den 2'ye çıkarıldı."

Sözleşmeli personelin kadroya geçmesinin de en yakın zamanda neticeye ulaşacağına değinen Gül, infaz koruma memurlarının özlük haklarını iyileştirilmesi için de çalışmaları sürdüreceklerini anlattı. Gül, daha önce "gardiyanlık" olarak bilinen infaz koruma memurluğunun yapılan düzenlemeler ile önemli bir meslek haline geldiğine dikkati çekti.

CEZA İNFAZ KURUMLARINDA İNSAN ODAKLI BİR HİZMET ANLAYIŞI VAR
Toplantının açılışında konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç,  ceza infaz kurumlarının kuruluşundan bu yana kendisini sürekli yenileyerek çalışmaya davam ettiğini belirtti. Alkaç konuşmasında, “2000’li yılların başından itibaren ceza infaz sisteminde yapılan yapısal değişiklikler ve bu konudaki güçlü yatırımlar, kurumlarımızı ‘mahpushane’ konseptinden ‘ceza infaz kurumu’ konseptine, personelimizi de ‘gardiyan’ konseptinden ‘infaz ve koruma memuru’ konseptine taşımıştır. Bunlar basit birer kavram değişiklikleri değil hukuk devleti ilkesinin infaz sistemine doğrudan yansımalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Alkaç konuşmasında kurum içinde yapılan eğitim çalışmalarına da değindi. Yapılan yatırımlar, eğitim çalışmaları ve felsefe değişikliğiyle birlikte insan odaklı bir hizmet anlayışına geçildiğini kaydeden Alkaç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sistematik işkence ya da kötü muamele gibi insan onuru ile bağdaşmayacak davranışlar, bugün itibariyle gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda muhatap olmadığımız konular olarak gündemimizden çıkmıştır. Dünyanın her modern ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de istisnaen ve münferiden gerçekleşebilecek bu tarz olaylarda, işkenceye ve kötü muameleye sıfır tolerans anlayışı çerçevesinde adli ve idari denetim mekanizmaları etkin bir şekilde işletilmektedir.”

Alkaç, İnsan Hakları Eylem Planı ile Yargı Reformu Strateji Belgesinde yer alan ceza infaz sistemine ilişkin hedefleri gerek mevzuat gerekse uygulama yönünden kararlılıkla ve adım adım yerine getirdiklerini belirtti. Sosyal sorumluluk kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Alkaç konuşmasında şu bilgilere ver verdi:

“Yine bu yıl içerisinde sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında kurulan CEKUT ekiplerimizin üstün gayret ve çabalarına hep birlikte şahit olduk. Vatanımıza bir borç niteliğinde olan doğanın korunması, yükümlü ve hükümlülerin de bu amaçla eğitilmesi için Adalet Ormanları Ağaçlandırma ve Koordinasyon Projesi kapsamında olduğu gibi, bu yılki yangınlar nedeniyle zarar gören alanlardaki ağaçlandırma çalışmalarında da, inşaallah CTE teşkilatı olarak aktif bir şekilde yer alacağız.”

Ceza İnfaz Kurumları 10. Yıllık Değerlendirme Toplantısı’na Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yunus Alkaç, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Halil İnal, Antalya Adalet Komisyonu Başkanı Oğuzhan Yaşar, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Rıza Can, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Hacı Göçer, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Erol Çelik, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Yılmaz, Serdar Sezer, Banu Demirci Altay, Burak Ceyhan, daire başkanları ve tetkik hâkimleri katıldı.

Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Telegram Grubumuza Buradan Katıl

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.