Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Hizmet İçi Eğitim ve Yıllık Değerlendirme Toplantısı” 9-11 Mayıs 2016 tarihinde Çeşme/İzmir’de gerçekleştirildi.
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI
Ceza infaz sisteminde gerçekleştirilen uygulamaları değerlendirmek, karşılaşılan tereddütleri gidermek, ceza infaz kurumlarında yaşanılan sorunları tartışmak, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirmek ve ortaya çıkan bu tecrübeyi tüm kurum müdürleriyle paylaşmak amacıyla bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen Hizmet İçi Eğitim ve Yıllık Değerlendirme Toplantısı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, Genel Müdür yardımcıları, Daire Başkanları, ceza infaz kurumu müdürleri ve eğitim merkezleri şube müdürlerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
TOPLANTIDA HANGİ KONU BAŞLIKLARINA DEĞİNİLDİ
Toplantıda; Ceza İnfaz Kurumlarında Kalabalıklaşma Sorunu Ve Çözüm Önerileri, Ceza İnfaz Kurumlarında Personel Sorunu Ve Çözüm Önerileri, Firar Olaylarına Karşı Alınması Gereken Önlemler, Hükümlü Ve Tutukluların Avukatları İle Görüşmesi, Odalarda Bulundurulabilecek Eşyalar Ve Bu Hususta Uygulama Birliğinin Sağlanması, Kantin Satış Sistemi, Ürün Fiyatları Ve Kantinlerde Satılacak Ürünlerde Uygulama Birliğinin Sağlanması, Aile Hekimliği Uygulamaları ve İlaç Kullanımı, Ceza Tehiri İşlemleri Konusunda Yapılması Gerekenler ve Uygulamada Yaşanan Aksaklıklar, Eğitimin Sorunları Ve Çözüm Önerileri, Psiko-Sosyal Servislerin Aktif Olarak Kullanılması Ve İhtiharı Önlemeye Yönelik Tedbirler, Dezavantajlı Gruplar(Kadın ve Çocuklar), Müstakil çocuk ceza infaz kurumları dışındaki kurumlarda kalan çocukların odalarda barınması oda içi ve dışı etkinlikleri, eğitim faaliyetleri, BİSİS’in işleyişi ve uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, Disiplin Ve Ödül İşlemlerinin Uygulanmasında Standardizasyonun Sağlanması, Güvenlik Sistemleri Ve Bakım Onarım Sözleşmelerinde Yaşanılan Sorunlar, İnfaz Hakimliği Kararları, Açığa Ayrılma Ve Denetimli Serbestlik konuları görüşüldü.
Ayrıca Daire Başkanları yapılan çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımında bulundular.
CTE'DE GÜNCEL PERSONEL SAYISI NEDİR
Mevcut Personel Durumu; 359 Ceza İnfaz Kurumunda 47.167, 137 Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde ise 3.740, toplamda 50.907 personel bulunmaktadır. Ayrıca şuan Eğitim merkezlerinde eğitimlerine devam eden 1.534 İnfaz ve koruma memuru öğrencisi bulunmaktadır.
NORM KADRO UYGULAMASI
Norm kadro çalışması ile ceza infaz kurumlarının türü ve özellikle kurum içerisindeki birimler temel alınarak; Personel sayısında, kurum ve birim odaklı standart oluşturmak ve İş yükünün adilane bir biçimde dağılımını gerçekleştirmek. Ayrıca iş gücü israfını en aza indirmek, Personelin daha etkin ve verimli çalışmasını temin etmek, Kurumlardaki personel eksikliğinin giderilmesine katkı sağlaması hedeflenmiştir. Norm kadro çalışması ile ilgili olarak bugüne kadar; çalıştaylar yapılmış, kurumlardaki birimler ve birimlerde çalışan personel sayıları tespit edilmiş, Norm kadro kılavuzu oluşturmuş, Norm kadro çalışması yapan diğer kurum ve kuruluşların örnekleri incelenmiş, UYAP içerisinde yazılım çalışmalarına başlanılmıştır. Norm kadro çalışması sürecinde kurum yöneticilerinden; norm kadronun hedefi doğrultusunda çalışma yapmaları, kurumlardaki birimlerin iş yükünü analiz edecek birim bazında gerekli ve yeterli sayıda personelin adilane bir biçimde görevlendirmeleri beklenmektedir.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER
Merkezi Atama Yazılımı; Personelin naklen atama işlemlerinin merkezi atama yazılımı ile gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda puan esasına dayalı merkezi düzeyde iş yükünü hafifletecek bir yazılım ile yeni bir atama sistemi kurulması hedeflenmektedir.
FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI (YIPRANMA) NE DURUMDA...
Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma); Daha önce personele fiili hizmet süresi zammı verilmiş ancak Anayasa Mahkemesi kararı gereği iptal edilmiştir. Dış güvenlik yasa tasarısında da fiili hizmet süresi zammı verilmesi öngörülmüş fakat tasarı yasalaşamamıştır. 2016-2017 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede fiili hizmet süresi zammının tekrar görüşüleceği belirtilmiş olup, Mart ayı içerisinde konuya ilişkin SGK ile toplantı yapılmış ve 29 Mart 2016 tarihinde personelin fiili hizmet süresi zammı hakkı konusunda rapor sunulmuştur. Sunulan rapor, bilim kurulu incelemesi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunulacaktır.
GÖREVDE YÜKSELME VE ÜNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI OLACAK MI ?
Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği; Yıl içerisinde personel ihtiyacı kapsamında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapılması konusunda çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol görüşmelerine başlanmış olup, sınav tarihi görüşmeler sonucunda belli olacaktır. Görevde yükselme suretiyle 75 İkinci Müdür, 75 İdare Memuru, 25 Sayman, 250 İKBM, Unvan değişikliği suretiyle 40 Sosyolog, 40 Öğretmen, 18 Mühendis, 120 Teknisyen, 20 Sağlık Memuru alımı yapılması planlanmaktadır.
PERSONEL ALIMI DÜŞÜNÜLÜYOR MU ?
Personel Sayısının Artırılması; Yeni hizmete açılan ve açılacak olan ceza infaz kurumlarının personel ihtiyacının karşılanması ve artan hükümlü tutuklu mevcudu karşısında oluşan personel ihtiyacının karşılanması amacıyla yıl içerisinde 6.700 sözleşmeli, 750 kadrolu olmak üzere 7450 personel istihdamı gerçekleştirilecektir.
PERSONELİN ETKİN VE VERİMLİ İSTİHDAMI...
Personelin Etkin Ve Verimli İstihdamı; Kurum içerisinde birimlerde çalıştırılan personelin, eğitim ve yeteneklerine uygun birimlerde çalıştırılmaları, iş verimini artıracaktır. Ayrıca birimlerde iş yükü bakımından gerekli analizler yapılarak yeteri sayıda personel istihdamının sağlanması, iş gücü israfının ve kadro fazlalığı oluşumunun engellenmelidir. Kurum içerisinde personelin birimler arası görev yeri değiştirilirken hizmet ihtiyaçlarının göz önünde tutulması ve personelin sık sık görev yerinin değiştirilmemesi, kişilerin unvanına uygun birimlerde görevlendirilmesi daha verimli olacaktır.