'Yılın Doktoru Ödülüne' İzmir 1 Nolu T Tipi Doktoru Layık Görüldü.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda aile hekimliği biriminde görev yapan doktor Ayşe Candan, İzmir'de "yılın doktoru" ödülüne layık görüldü.

 

İZMİR'DE YILIN DOKTORU

 

Hükümlü ve tutuklu hastaların yararlanabilmesi için iki revir odasının bulunduğu birimde diş hekimi, sağlık memuru ve doktor odası ile mahkumlara uzmanlarca terapi yapılan psiko-sosyal servis odası yer alıyor.

 

Bir aile hekimi, bir hemşire ve 3 sağlık memurunun görev yaptığı birimde görevli doktor Ayşe Candan, Sağlık Bakanlığı tarafından kentte "yılın doktoru" seçildi.

 

Doktor Candan, 1994'den bu yana doktorluk yaptığını, daha önce idarecilik görevinin yanı sıra sağlık ocaklarında hekim olarak çalıştığını belirtti.

 

ZOR YA DA KOLAY DİYE AYIRMAK DOĞRU DEĞİL

 

Adalet Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki protokol gereği aile hekimliği hizmetinden mahkumların mahrum kalmaması için 2,5 yıldır cezaevi bünyesinde aile hekimi olarak çalıştığını söyleyen Candan, cezaevinde doktorluk yapmanın duygusal farklılıklarının bulunduğunu, zor ya da kolay diye bir kategoriye ayırmanın doğru olmayacağını dile getirdi.

 

 

BİRAZ DERTLEŞMEK BİLE HASTAMIZI RAHATLATIYOR

 

Kendilerine gelen hastaların sadece bedensel ağrı ve hastalıklarıyla ilgilenmediklerinin altını çizen Candan, şunları söyledi: 


"Bir mahkum, o gün görmüş olduğu bir rüyadan ya da uzun süredir ailesinin ziyarete gelmemesinden etkilenmiş olabiliyor. Bizimle kısa bir konuşma yapmak, biraz dertleşmek bile hastamızı rahatlatabiliyor. Bunları da mümkün olduğunca göz önünde bulunduruyoruz. Dinliyoruz, teşhis koyma amaçlı sorular soruyoruz, hastanın öyküsünü anlamaya çalışıyoruz. ‘Neyin var, karnın mı ağrıyor ?’ diye bitirmiyoruz. ‘Ne zamandan beri ağrıyor, ne oldu?’ deyince, birkaç gün önce görüşte canını sıkan bir şey olduğunu bize itiraf ediyor. Burada farklı birimlerimiz de var. Aile hekimliğinin dışında psiko-sosyal birimimiz var. Kurum psikoloğuyla, sosyal çalışmacıyla iletişim halindeyiz. O kişiyi oraya yönlendiriyoruz.”


MAHKUMLARIN "AYŞE ABLA"SI

 

Cezaevinde sürekli aynı hastaların olmasının hem kendisine hem de hastalara avantaj sağladığını dile getiren Candan, hastaları yakından tanıdığı için sorunlara çözüm bulma konusunda daha az sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

 

Günde ortalama 60 hastaya baktığını ifade eden Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Bu kişiler adını bildiğimiz hatta bazen aile hikayesini dahi bildiğimiz kişiler oluyor. Ürkütücü gelebilir dışarıdan ama bu o kadar da ürkütücü değil. Mahkumiyeti bitip dışarıda İZBAN’da karşılaştığımızda ‘Ayşe abla çok teşekkür ederim, Allah razı olsun beni kurtardın’ diyenler de oluyor. Bu da bizi çok sevindiriyor. Bana ‘Doktor Hanım’, ‘Ayşe Abla’, Ayşe Hanım’ diyen de var ama mahkumlar ‘Ayşe abla’yı daha çok kullanıyor.

 

Hakikaten biz burada onların Ayşe ablası, kardeşi gibi hizmet veriyoruz. Bize adımızla hitap ediyorlar, biz de onlara adıyla hitap ediyoruz. Açık görüşte annesiyle, oğluyla, eşiyle, kızıyla bir tartışma yaşadığını ağlayarak anlatıyor. Bu çok üzücü ama sizde o yakınlığı görmüş olmaları da aynı zamanda gurur verici. Paylaşıyoruz, dertleşiyoruz, ilaçlarını da veriyoruz. Buradan memnun ayrılıyorlar"

 

 

"GURURLANDIM"

 

Doktor Candan "yılın doktoru" ödülünün kendisini gururlandırdığını, motive ettiğini dile getirdi. 


Verdikleri hizmetle ilgili hiçbir şikayet olmadığını, dilek ve şikayet kutusundan teşekkür mektuplarının çıktığını söyleyen Candan, "Mahkumlarla hiçbir olumsuz diyalog yaşamıyoruz. Hep memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Bu bizi çok gururlandırıyor. Ayrıca revir ekibimiz çok güçlü bir ekip. Herkes işini severek yapıyor. Kimse ‘Ne yazık ki, cezaevinde çalışıyorum’ mantığıyla işe gelmiyor. Burada çok güzel bir sağlık hizmeti veriyoruz. Sağ olsunlar büyüklerimiz de bunu görmüşler, bizi takdir ettiler. Gurur duyduk, mutluyuz, bize gurur duymak düşer.”

 

"ÇALIŞMA ORTAMIMDAN MEMNUNUM"

 

Erkek kapalı ceza infaz kurumlarında bir kadın olarak görevini sorunsuz devam ettirmesi nedeniyle takdir edildiğini belirten Candan, bunun kendisi için tehlikeli olabileceğinin ifade edildiğini ancak görev yaptığı 2,5 yılda hiçbir riskli durumla karşı karşıya kalmadığını vurguladı. 


Özellikle 'T tipi' erkek cezaevlerinde kadın doktor olarak hizmet veren sadece kendisinin olduğunu tahmin ettiğini dile getiren Candan, "İdarecilerimizin de dikkatini çeken bu zaten. Burada güvenlik tedbirleri fazlasıyla alınıyor. Siz vatandaşın işini görmediğiniz zaman dışarıda da bir risk var, sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bugüne kadar burada bir risk yaşamadım, bir risk faktörüyle de karşılaşmadım. Açıkçası çalışma ortamımdan memnunum" dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.