İşyurtlarında Çalışan Hükümlü Yakınlarına Sosyal Yardım Müjdesi !

Ceza infaz kurumları işyurdu müdürlüklerinde bulunan atölye ve tesislerde bir meslek veya sanatı öğrenmek, var olan sanatlarını koruyup güçlendirmek amacıyla mesleki eğitim kapsamında çalıştırılan hükümlülerin, sigortalı sayıldıkları ve gelir ettikleri gerekçesiyle sosyal yardım alma konusunda ailelerinin yaşadığı problem, İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığının girişimleriyle çözüme kavuştu.


Ülkemizde en önemli sosyal yardım kuruluşu olan Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) uyguladığı sosyal yardım programlarıyla hem fakru zaruret içinde bulunan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan yoksul, kimsesiz, engelli ve ihtiyaç sahibi kimselere “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları” aracılığıyla yardımcı olmaktadır. Bu kuruluşlar 3294 sayılı Kanun’un 2 nci maddesinde geçen “….sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve gelir almayan…” ifadesi nedeniyle işyurdunda çalışan hükümlülerin ailelerine yardım yapılamasıyla ilgili bir sorunlar yaşanması üzerine İşyurtları Kurumu tarafından Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüyle iletişime geçildi. Yapılan başvuru sonucu ilgili sorun, hükümlülerin sigorta şekli, edindikleri gelirin miktarı ve çalıştırılmanın amacı gibi hususların ortaya konmasıyla çözüme kavuşturuldu. Konuyla ilgili Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden yapılan SGK kontrollerinde değişikliğe gidildiği, yapılan çalışmalar sonucunda tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve sosyal güvence kayıtları nedeniyle ailelerinin hak sahibi olduğu düzenli yardımların kesilmesine ilişkin sıkıntıların sona ereceği belirtildi.


Bilindiği üzere işyurtlarında çalışan tutuklu ve hükümlüler, İşyurtları Kurumu tarafından belirlenen oranda gündelik almakta ve bu kişiler iş kazası, meslek hastalığı, analık ve hastalık sigortası kapsamında sigortalı sayılmaktadır. Bununla birlikte hükümlü ve tutuklular genel sağlık sigortalısı olmadıklarından sağlık giderleri Adalet Bakanlığı’nca karşılanmakta ve bu nedenle, hükümlü ve tutukluların aileleri hükümlü veya tutuklunun sağlık yardımından faydalanamamaktadır. Bu sorunun giderilmesiyle sosyal yardımları kesilen hak sahiplerinin yaşadığı bu mağduriyet de giderilmiş oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.