Cevdet Yılmaz: Genç çiftlere maddi destekler hayata geçireceğiz

Nüfus Politikaları Kurulu'nun ilk toplantısı bugün Ankara'da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni evlenecek gençlere verilecek desteklerle ilgili bilgi verdi. Yılmaz toplantı sonunda da demografik yapı, aile ve gençlik fonu, doğum yardımları gibi başlıca konuların ele alındığını belirtti.

Dünyada doğurganlık hızı yavaşlıyor ve Türkiye de bu tehditi yaşıyor.

Türkiye'de kadınların iş hayatında bulunurken aynı zamanda çocuk sahibi olmasını kolaylaştıracak tedbirler alınıyor.

2025, "Aile Yılı" olarak seçilmişti. İlk müjdeler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi.

Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Nüfus Politikaları Kurulu'nun ilk toplantısına başkanlık ederek, bu hedefe uygun programı oluşturmak için önemli bir adım attı.

Kurulun en az 6 ayda bir toplanacağını belirten Yılmaz, "Nüfus Politikaları Kurulu, Türkiye'nin demografik geleceğini şekillendiren güçlü bir istişare ve icra mekanizmasıdır.” ifadelerine yer verdi.

GENÇ ÇİFTLERE MADDİ DESTEK

Nüfus Politikaları Kurulu'nun, sağlıklı bir nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler geliştireceğini belirten, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, burada yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Aile kurmayı teşvik etmek amacıyla genç çiftlere maddi destekler, evlilik danışmanlığı ve ilk evini alanları önceliklendiren sosyal konut programlarını hayata geçireceğiz.

ÜCRETSİZ KREŞ

Çalışan ebeveynlere destek olmak için ücretsiz veya düşük maliyetli kreş ve çocuk bakım hizmetlerini yaygınlaştıracağız.

"YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK"

Doğurganlık oranlarını ve nüfus yenileme seviyesini sürdürülebilir kılmak için eylem planlarımızı ve yol haritamızı oluşturacağız.

Bu adımların, çalışanların iş hayatı ile aile hayatı arasındaki dengeyi kurmasına yardımcı olması bekleniyor.

"DEMOGRAFİK YAPI, AİLE VE GENÇLİK FONU, DOĞUM YARDIMLARI GİBİ BAŞLICA KONULARI ELE ALDIK"

Cevdet Yılmaz, toplantı sonunda paylaştığı mesajda "25 Aralık’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla oluşturulan Nüfus Politikaları Kurulumuzun ilk toplantısını kurul üyelerimiz ve kurumlarımızdan temsilcilerin geniş katılımı ile gerçekleştirdik." diyerek şu bilgileri verdi:

Güçlü bir nüfus yapısı, yalnızca demografik bir hedef değil, ülkemizin geleceğine yön verecek stratejik bir konudur.

Doğurganlık oranları, evlilik ve aile yapısındaki değişimler; sosyal güvenlikten ekonomiye, eğitimden savunmaya kadar birçok alanda ciddi etkiler yaratıyor. Bu gidişatı tersine çevirmek için genç yaşta evliliği, doğurganlığı ve aile kurumunu teşvik eden politikalar geliştirmek öncelikli hedefimizdir.

Kurulumuzun ilk toplantısında demografik yapı, aile ve gençlik fonu, doğum yardımları gibi başlıca konuları ele aldık. Mevcut politikaların gözden geçirilmesi, Ulusal Eylem Planı hazırlanması ve ihtiyaçlara yönelik hukuki düzenlemeler yapmayı planlıyoruz.

"ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULARAK HAZIRLIKLAR TAMAMLANACAK"

Bir sonraki toplantıya kadar özellik arz eden hususlara ilişkin çalışma grupları oluşturarak gerekli hazırlıkları da tamamlamış olacağız.

Sağlıklı ve dinamik bir nüfus yapısının güçlendirilmesi için kamu kurumlarının yanı sıra, medya ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere toplumun her kesiminin desteğine ihtiyaç var.

Nüfus Politikaları Kurulumuzun ülkemiz, milletimiz için hayırlı hizmetlere vesile olmasını temenni ediyor, kurul üyelerimize ve kurumlarımıza katılımları ve yapacakları katkılar için teşekkür ediyorum.

NÜFUS POLİTİKALARI KURULU'NDA ELE ALINAN KONULAR

Cevdet Yılmaz'ın toplantıda açıkladığı yeniliklere şöyle sıralanıyor:

-Aile kurmayı teşvik etmek amacıyla genç çiftlere maddi destekler yapılacak.

-Evlilik danışmanlığı verilecek.

-İlk evini alanları önceliklendiren sosyal konut programları hayata geçirilecek.

-Çalışan ebeveynlere destek olmak için ücretsiz veya düşük maliyetli kreş ve çocuk bakım hizmetlerini yaygınlaştırılacak.

-Doğum izinlerinin artırılılacak.

-Doğum yardımları yapılacak.

-Esnek ve uzaktan çalışma ele alınacak.

GERİLEYEN DOĞURGANLIĞA KARŞI EYLEM PLANI HAZIRLIĞI

Gerileyen doğurganlığa karşı eylem planı için ilk toplantı yapıldı; hedefte aile kurmayı teşvik için konut programı ve yeni çalışma modeli de var.

Ekonomi, çalışma hayatı gibi pek çok nedene bağlı olarak gerileyen doğurganlık oranını artırmak için Nüfus Politikaları Kurulu bugün ilk toplantısını gerçekleştirirken, özellikle genç evlilikleri desteklenmesi için maddi destekler, evlilik danışmanlığı ve ilk evini alanları önceliklendiren sosyal konut programları ve yeni çalışma modelleri geliştirmeyi planlanıyor.

Toplantıda sürece yönelik çözüm önerileri arasında normal doğumun, genç evliliklerin desteklenmesi, yeni çalışma modelleri ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması yer alıyor.

Yılmaz, "Bu gidişatı tersine çevirmek için güçlü ve dinamik nüfus yapısını teşvik eden, genç yaşta evlilikleri, doğurganlığı ve aile kurma noktasında cesaret veren politikalar geliştirmeyi öncelikli bir görev olarak görüyoruz." diye konuştu.

Kurul aile kurmayı teşvik etmek amacıyla genç çiftlere "maddi destekler, evlilik danışmanlığı ve ilk evini alanları önceliklendiren sosyal konut programlarını" hayata geçirmeyi planlıyor.

Çalışma hayatına ilişkin ise kadınların hem hayatını, hem iş hayatını aynı anda sürdürmeleri durumunda ikisi arasında bir tercihe zorlamamak için yeni çalışma modelleri geliştirilmesi hedefleniyor.

KURULUN İŞLEVİ

Finansal zorluklara ilişkin Aile ve Gençlik Fonu desteklerinin Türkiye geneline yayılması öne çıkan ilk olası adımlardan.

Petrol, doğalgazdan, madenlerden gelen gelirlerin bir kısmını bu fonda toplanıyor ve sınırlı sayıda ilde pilot uygulama olarak yeni evlenen gençlere faizsiz kredi imkanı tanıyor.

Nüfus Politikaları Kurulu 25 Aralık 2024'te Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kuruldu.

Kurulun görev ve yetkiler arasında doğurganlık oranın azalmasına neden olan faktörleri ve bunların ortaya çıkardığı sonuçları incelemek ve "gerekli tedbirleri almak" yer alıyor.

DOĞURGANLIK HIZI GERİLEDİ

Kurul mevcut 1,51 ile Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine 2023'te gerileyen doğurganlık hızının nüfusun yenilenme seviyesi olarak kabul gören 2,1'in üzerinde tutulması için kısa orta ve uzun vadeli politikaları da oluşturacak.

NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

2023'te 85,37 milyon olan Türkiye nüfusunun, 2030'da 88,19 milyona, 2050'de ise 93,77 milyona ulaşması bekleniyor.

TÜİK'in derlediği verilere göre ana senaryoda 2100 yılında nüfusun 77 milyonun altına düşmesi bekleniyor. Doğurganlık göstergelerindeki hızlı düşüş eğiliminin devam edeceğini varsayan düşük senaryoya göre ise, nüfus 2100 yılında 55 milyonun altına düşecek.

Cevdet Yılmaz açılış konuşmasında, "İlk toplantımızda gündeme alacağımız başlıklar arasında; demografik yapı ve nüfus politikalarındaki değişim ve dönüşümler, aile ve gençlik fonu ve doğum yardımları bulunmaktadır." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

X (Twitter) Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Telegram Grubumuza Buradan Katıl

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.