Adalet Bakanlığı 2017 Bütçe Görüşmelerinde İKM'ler İçin Kim Ne Dedi !

TBMM Plan ve Bütçe komisyonunun 22/11/2016 tarihli Adalet Bakanlığı 2017 yılı bütçe görüşmelerinde, Cezaevleri ile ilgili konuların konuşulmasının yanı sıra bazı milletvekillerinin İnfaz ve Koruma Memurlarının sıkıntılarını dile getirmiş oldukları konuşmaları tutanaklara yansıdı. Şimdi isterseniz biz infaz ve Koruma Memurları hakkında kim ne demiş kısaca onlara göz atalım.

 

VELİ AĞBABA (Malatya) – Yine, 6‟ncı bütçe… Bu cezaevleriyle ilgi li çok problem var ama onları zaman olmadığı için hemen… Cezaevlerinde yatan yani hukuk yoluyla yatan infaz koruma memurları gibi, onların sorunlarına da değinmek istiyorum Bu insanlar, -6‟ncı kez söylüyoruz- infaz koruma memurları size söylüyorlar bunu, bizzat iletmemi istediler: “Sayın Bakan, polisin sahibi var, Jandarmanın sahibi var, bizler aynı şekilde görev yapıyoruz, daha fazla riskimiz var, bizim sahibimiz yok.” diyorlar. Bunu size söylüyorlar Sayın Bakan. Bu insanların fazla mesai hakları yok. Ömürlerinde infaz koruma memuru olup yılbaşını, bayramı evinde geçiren bir tek infaz koruma memuru göremezsiniz. Yine, bu insanların yıpranma payları yok. Bakın, elinizi vicdanınıza koyun. infaz koruma memurları kadar, cezaevindeki memurlar kadar riskli, stresli görev yapan kimse yok. Orada yatan mahkûm sanki cezayı o vermiş gibi sevmiyor, gelen yakınlar sevmiyor, kimse sevmiyor bu insanları ama bu insanlara yıpranma payı vermemek hakikaten -kusura bakmayın- vicdansızlık yani. Bu insanlara lütfen bu haklarını vermelisiniz. Ayrıca, emekli olunca silah hakları ellerinden alınıyor. Bu insanlar; infaz koruma memurları, memurlar, idari memurlar, müdürler emekli olmak istemiyorlar çünkü 2.800 lira maaş alan insanın maaşı 1.400 liraya, 4.500 lira maaş alanınki 1.800 liraya düşüyor, bunu da belirtmek istiyorum. Çok zor koşulda yatıyor insanlar, bunları da dikkate almanızı istiyorum.

 

MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Son olarak ben de bu infaz koruma memurlarımız, adalet çalışanlarımızla ilgili kısa kısa birkaç hususa değineceğim. Adliye çalışanları gerçekten birçok özlük haklarından yoksun bir şekilde çalışmakta. Yani, yaptıkları iş ile bu işe karşılık aldıkları ücret tatmin edici değil. işte, adalet hizmetlerinin yürütülmesinde önemli sorumluluk üstlenen zabıt kâtibinin, mübaşirin, hizmetlinin, şoförün, emanet memurlarının, veznedarın, icra memurlarının, müdürlerin, bilgi iĢlem memurlarının, teknik personelin ne yazık ki mevcut sorunları, özlük haklarıyla ilgili sorunları görülmüyor. ki, infaz koruma memurları geçmişte yıpranma hakkından yararlanabiliyordu ama 2008‟de bu hakları ellerinden alındı, tekrar verileceği söylenmişti ve Genel Kurul aşamasına dahi gelmişti ama maalesef o düzenleme de bir türlü çıkmadı. Bu düzenlemelerin bir an önce yapılması, verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini söylüyorum.

 

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Çalışanlarla ilgili, bir, gerçekten yargı personeli ikinci evlat muamelesi görüyor, cezaevlerinde infaz koruma memurları da ikinci evlat muamelesi görüyor. Bunların hiçbirinin güvencesi, vesairesi yok. Sıkıntılar yaşanıyor. Bu anlamda…

 

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – 2015-2017 yılı içerisinde Adalet Bakanlığı olarak yaklaşık 16 bin yeni personel alımı yapacağız yani bunlardan kastım, icra kâtibi, zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, Şoför, kaloriferci, infaz koruma memuru, infaz koruma kâtibi gibi şeyler ve de hâkim, savcı alımı dâhil, 16 bin civarında alım yapılacaktır. Son çıkarılan KHK‟yla biz, uzman çavuşlar ve uzman erbaşlardan iki yıl çalıştıktan sonra görevden ayrılanların gardiyan olarak mesleğe alımı konusunda bir hüküm koyduk. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir ilana çıkacağız. 35 yaşını doldurmamış ve olanlar arasından bunun seçimi yapılacak. Zannedersem ilk ilanda bunlardan 5 bin kişi alacağız. Büyük bir ihtimalle aralık ayı içerisinde bunun ilanını yapacağız. Bunun da son derece önemli olduğunu ifade etmek isterim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.