Adalet Bakanlığı 2016 Bütçesi Kabul Edildi...

İnfaz ve Koruma Memurlarının Sorunlarını dile getiren milletvekilleri ve hangi konulara değindikleri isimleri altında verilmiştir...

 

BÜLENT KUŞOĞLU (CHP Ankara)


Yine, ceza infaz kurumlarımızın güçlendirildiğini söylüyorsunuz ama bakın, sizin gerçekten biraz önce sunumunuzda söylediğiniz gibi, Adalet Bakanlığı olarak genel bütçe içerisindeki payınız artmış . Ama ceza infaz kurumları ile İşyurtları Kurumunun, bakıyorum, mesela 2006’dan itibaren -ki o tarihte devreye girdi galiba- 926 milyon olan bütçe ödeneği, işte, yıllar itibarıyla 700 küsurları takip ediyor, 800; 2014’te 847, 2015’te 905, şimdi de 978 talep ediyorsunuz ödenek. Yani bir artış yok. Bunun binde olarak oranlarına bakarsanız, 2006 yılında binde 53 iken bütçe içerisindeki payı, şimdi binde 18’e düşüyor. Yani bir azalma var ceza infaz kurumlarındaki harcamayı, bütçeyi, ödeneği azaltıyoruz sürekli olarak. Niye böyle oluyor?

 

VELİ AĞBABA (CHP Malatya)


Devletin cezaevinde yatan mahkûmların, mahkûm yakınlarının dışladığı, hiç hoş bakmadıkları infaz koruma memurlarının sorunları maalesef çözülmüyor. Sayın Bakan, geçtiğimiz dönemlerde Adalet Bakanlığı bütçesinde dile getirdik. Sizden önceki Sayın Bakan da söz verdi, maalesef çözülmedi. Bu insanlar yaşamları boyunca -dikkatinizi çekiyorum- bayram tatili yapmadılar, bu insanlar şimdiye kadar yılbaşı tatili yapmadılar. Bunların karşılığında, bu tatili yapmadıklarından dolayı fazla mesai de almamaktadırlar. Bu insanların polis gibi güvenlik hizmetleri sınıfından yer almaları gerekmektedir. Silah taşımakta, ancak güvenlik birimi sayılmadıkları için polis gibi yıpranma payı alamamaktadırlar. Herkes yıpranma payı alıyor, en çok yıpranma payı alması gereken infaz koruma memurları maalesef yıpranma payı almamaktad ır. Bu konuda maalesef bu dönemde böyle bir şey gözükmemektedir. Değerli arkadaşlar, üniformaları çok kalitesizdir, sivil üniformalar çok kötüdür. Yaz kış bot giymektedirler. Dün Malatya’da ziyaret ettiğim infaz koruma memurları yazın bot giymekten son derece rahatsızlar. Ayrıca üniformaları çok kalitesiz, sendikal hakları verilmiyor, mutlaka verilmelidir. Bir de çalışırken silah ruhsatı veriliyor, emekli oldukları gün bu hak ellerinden alınıyor. Bu silah ruhsatlarının da emekli olduktan sonra mutlaka devam etmesi gerekmektedir. Ayrıca cezaevlerinde çalışan müdürler, memurlar emekli olmamak için direnmektedir. Emekli oldukları gün maaşları üçte 1 oranında düşmektedir. Bu insanlar yaş haddi olmadan maalesef emekli olmuyor. Değerli arkadaşlar, ayrıca üzülerek ifade etmek isterim ki resmî kıyafetler maalesef kalitesizliğini korumaktadır. Bu insanların mutlaka hem giyimleri hem özlük hakları düzeltilmelidir. Bu insanlar güvenlik personeli olarak görev yaptıkları hâlde özlük hakları her yönden sivil memurlar gibid ir. Üstelik maaş kalemleri ve mesai yönünden sivil memurların bile gerisinde. Bu insanlar her türlü risk altında çalışmakta, ancak ikinci sınıf memur olarak görülmektedir. Sayın Bakan, iletmek istiyorum sizlere. İnfaz koruma memurları diyorlar ki: “Polisin sahibi var, jandarmanın sahibi var, maalesef bizim sahibimiz yok.”

 

ÖMER FETHİ GÜRER (CHP Niğde) 


Sayın Bakan, Adalet Bakanlığı infaz koruma memurlarının yıpranma payı ve özlük hakları iyileştirilmesi, eğitim durumu ve aynı kategoride bulunan memurlar arasında farkların giderilmesi yanında, döner sermayeden eşit yararlandırılmaları da infaz memurlarının beklentileridir.

 

NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU (CHP Bursa)


Bakanlığınız infaz personelinin yıpranma hakkı talebi var, bununla ilgili olarak çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?

 


Adalet Bakanı Sayın Bekir BOZDAĞ’ın plan bütçe görüşmelerindeki konuşmalarında dikkat çeken satırlar şunlardı, Biz infaz ve koruma memurlarının merakla beklediği  dış güvenlik, yıpranma, özlük haklarında iyileştirme, ek mesai vs konu başlıklarına değinmediğini sadece haziran ayına kadar 3000 zabıt katibi alınacağını net bir dille söylemesinin yanında yoruma açık olarak ‘Diğer alanlarda da alımlarımız 2016 yılı içerisinde devam edecektir.’ Şeklinde beyanı olmuştur. 

 

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (AKP Yozgat)

 

Ayrıca, 3 bin zabıt kâtibi alımının 2016 yılı içerisinde Haziran ayına kadar yapılmasını planlamaktayız. Diğer alanlarda da alımlarımız 2016 yılı içerisinde devam edecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.