~ Edirne Açık Cezaevi'nin bir de 'Unlu Mamüller Tesisi' oldu. Açık Ceza Evi İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı eş finansmanıyla yürütülen “Elimin hamuru ile güvenli geleceğe” adlı, 60 hükümlü ile 4 personelin çalışacağı tesisin açılışı dün gerçekleştirildi. Tesiste, başta "ekmek" olmak üzere, hükümlüler için "kuru pasta, pide ve lahmacun" gibi unlu mamuller üretilecek. Açılışta konuşan Vali Dursun Ali Şahin ceza infaz kurumlarının sadece tüketici değil, üretici olarak halka himet etmesinin alkışlanacak bir durum olduğunu söyledi.
Mesleki eğitim faaliyetleri kapsamında hazırlanan ve yaklaşık olarak 270 bin TL maliyeti olan tesis dün gerçekleştirilen açılış töreninin ardından üretime başladı. Vali Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin katıldığı açılış töreninde ayrıca taşkın bölgesini incelemek için Edirne'de bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara da yer aldı.
SAVRAN: “EN BÜYÜK KAZANÇ MESLEK SAHİBİ OLUP TAHLİYE OLAN HÜKÜMLÜLER”
Açılışta konuşan Başsavcı Savran infaz faaliyetinin sadece kapalı kapılar ardına konulan hükümlü ve tutukluların, firar etmelerini önelemeye yönelik tedbirlerden ibaret olmadığını belirtti. İnfazın, hükümlülerin kurumda kaldıkları süreler içerisinde, verilecek mesleki ve kültürel eğitim faaliyetleri neticesinde, hatalarını geride bırakarak, her açıdan olgunlaşmış ve meslek edinmiş bireyler olarak aramıza dönmelerine yardımcı olacak bir süreç olduğunu kaydeden Savran şöyle konuştu. “Bu amaçla kurulan ve faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde sürdüren Edirne Açık Ceza infaz Kurumunda; gıda, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere, toplam 32 atölyede mesleki eğitimler verilmekte.
Eğitimin, üretime dönüştürülmesi sonucunda, ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlansa da, en büyük kazancın meslek sahibi yapılarak, tahliye edilen hükümlülerimiz olduğunu söylemek istiyorum.” Amaçlarının kesinlikle, haksız rekabete dayalı ticaret yapmak olmadığının altını çizen Savran; “Amacımız, kurumlara kapatılarak, hiçbir faaliyette bulunmayan hükümlülerin, sadece tüketen kişiler olmaları yerine, verilen eğitimler sayesinde meslek sahibi ve üreten bireyler haline dönüştürülmesidir” dedi.
Başsavcı Savran'ın ardından konuşan Vali Dursun Ali Şahin, yaşanan taşkın felaketini hatırlatarak Edirne'nin büyük bir badireyi atlattığını ve güne güzel bir çalışmayla başladığını belirtti. Projede katkısı bulunanları kutlayan Vali Şahin şunları söyledi; “Bu çalışma insanların gözünü yaşartacak cinsten bir çalışmadır. Bizde cezaevleri, dört duvar arasında hapis ve orada birbirleriyle itişmelerin olduğu, değişik fikirlerin tartışıldığı mekan olarak akla gelir. Ama bugün öyle değil. Bugün ceza infaz kurumlarının açık infaz kurumları olarak çalışması ve burada üretime geçmesi, tüketici olarak değil, aynı zamanda üretici olarak halkımıza hizmeti alkışlanacak bir durumdur.
Bugün burada cezaevine gelip hem cezaevindeki şartlara alışan ve buradan meslek edirnerek ayrılan kişiler, ne mutlu onlara. Bu meslekleri edinerek dışarı çıkacak arkadaşlarımızı şimdiden kutluyorum.” Konuşmaların ardınan Vali Şahin, Belediye Başkanı Gürkan ve Başsavcı Savran misafirler eşliğinde kurdeleyi kesip tesisi gezdi. Daha sonra hükümlü ve tutuklularla birlikte yemek yiyen Vali Şahin; “Biz sizin buraya neden geldiğinizle ilgilenmiyoruz, sizin burada olmanızla ilgileniyoruz. Burada çıkan yemek bize özel mi diye sordum.15 gün önceden belirlenen bir mönü olduğunu söylediler. Demek ki, burada hizmet yapılıyor, hizmetin karşılığında da devlet karşılığını veriyor. O vesileyle sizin çalışkanlığınızı biliyoruz. Cezaevine girip de meslek edinerek çıkan kişi sayısı azdır. Ama Edirne'de bu böyle değil. Buradan bir çoğunuz meslek edinerek çıkacaksınız. Bundan dolayı hepinizi tebrik ediyorum” dedi.