Elektronik Kelepçe ( Elektronik İzleme ) Nedir ?

ELEKTRONİK İZLEME NEDİR?

Elektronik izleme sistemi, hükümlün toplum içinde takip ve denetimini sağlayan etkili bir infaz yöntemidir. Bu sistem bazı hükümlü ve tutukluların elektronik haberleşme yöntemleri ile toplum içinde izlenmesi ve gözetim altında tutulmasını ifade etmektedir.Bu  yöntem  “konuttan  dışarı  çıkmamak,  belirli yerlere gitmemek gibi”  yükümlülük veya tedbirlerin etkin denetimini sağlamada kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir. Yurt dışı uygulamalarda uzun süredir uygulanan ve tutuklama ve hapis cezasına göre oldukça ucuz olan elektronik takip uygulaması ile şüpheli, sanık ya da hükümlülerin takibi belli merkezlerden rahatlıkla yapılabilmektedir.

Elektronik izleme sistemi Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde uygulanmaktadır. Her ülke bu anlamda kendi sistemini  ve  uygulama  modelini  oluşturmuş  durumdadır.Fakat tek tip bir uygulamadan bahsetmek ve bu sistemle şu amaçlanmaktadır demek doğru değildir. Bu anlamda her ülkenin uygulaması birbirinden çok farklılık göstermektedir. Bazı ülkeler elektronik izlemeyi, cezaların daha etkin infaz edilmesi için kullanırken, bazı ülkeler bu sistemi hapse alternatif bir sistem olarak da düşünmüşlerdir.Elektronik izleme uygulamalarının, el ya da ayak bilekleri için bilezik, alan izleme, alkol testi, ses doğrulama gibi çeşitli yöntemleri vardır.

Bunlardan bazıları şuşekildedir:

Ses Doğrulama: Sabit ya da kablosuz hatlar üzerinden RF izleme aracılığıyla gerçekleştirilir. Kişinin ses kaydı siteme tanıtılır. Kişi kontrol   amacıyla aradığında  sistemdeki ses ile eşleştirme yapılır. RF  (Frekans  ölçer denilebilir)  ile izlemede  kişinin  adresi  sisteme  girilir.Adresten  alınan  sinyal  kesildiğinde  sistem uyarı verir.

Bunların haricinde belirli yerlere devam etme kararlarında  da bu sistem kullanılabilir.Bu uygulamada kişinin gitmesi gereken yer ve hangi saatler rasında orada buluncağı sisteme girilir.Belirlenen saatten önce bulunması gereken yerden ayrılması durumunda örneğin, saat 15:00’de ayrılması gerekirken saat 13:30’da ayrıldığında cihaz sinyal verir ve merkeze bildirilir.

Nerede Kullanılabilir?

Adli kontrol kararları, kamu yarırına çalışma cezaları, ev hapsi cezaları, seçenek yaptırımlar, açık ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin takibi, şartlı salıverme kararları, mağdur koruma ve cinsel suçlar gibi toplum içerisinde infazı düşünülen diğer tüm kararlar elektronik izleme sistemi ile yerine getirilebilir.

Hangi Teknolojileri kullanır?

Elektronik  İzleme  sisteminde  GSM,  GPS  ve Wireless teknolojileri kullanılmaktadır.

Elektronik İzleme sistemi Amerika, İngiltere, Kuzey İrlanda, İsrail, Yeni Zelanda, Avusturya, Avustralya,Hollanda, Güney Afrika gibi birçok ülkede kullanılan bir sistemdir. Elektronik izleme sisteminde kullanılan cihazlar farklılık göstermektedir. Kullanılan yazılımlar, cihazların hassasiyeti farklı farklıdır. Ülkelerin tercih ettiği sisteme göre cihazlar temin edilmekte yazılımlar da ona göre oluşturulmaktadır. Ülkeye göre cihazların temini de farklılık  gösterir.  Kimi  uygulayıcılar  satın  alırlarken,kimi de kiralama yoluyla kullanmaktadır. Elektronik izleme yapan kimi firmalar ise bu ekipmanları ücretsiz vermektedir

Neden Etkili Bir İnfaz Yöntemidir?

Hapis dışı ceza ve dedbirlerin infazında etkili bir yöntemdir.Mahkum sayısını yönetmekte ihtiyaca gören düzenlemekte esneklik sağlar.Ceza infaz kurumundaki yoğunlunğun azalmasını sağlar.Daha fazla rehabilitasyon aktivitesi uygulama imkanı tanır. Tekrar suç işleme riskini azaltır. Kaynak kullanımı azaltır ve başka yatırımların yapılmasına, imkân sağlar. Elektronik izleme, ceza infaz kurumu uygulamalarına göre yaklaşık 3 kat daha maliyet avantajı sağlar.

Hükümlüler  Açısından  Neden Daha İşlevseldir?

Sosyal hayata kolay entegrasyon ve güçlü aile desteği imkânı sağlar. Mahkûmun ekonomik durumunun daha da kötüye gitmesini engeller ve genel refah düzeyini artırır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.