Son yıllarda popüler olan bir konu var. ‘’Dgs ile Hukuk Fakültesine Geçebilmek.’’

Özellikle DGS’nin yaklaştığı şu günlerde sınavla ilgili birçok soruya maruz kalmaktayım. Sınava hazırlanan adaylara yol göstermek ve en çok merak edilen konulara toplu cevap vermek adına sizleri bilgilendirmek istiyorum.

1-DGS(Dikey Geçiş Sınavı) sınavı nedir?

DGS, 2 yıllık ön lisans diplomasına sahip olan kişilerin bir lisans programına geçerek eğitimlerine burada devam etmelerini sağlayan bir sınavdır. Bu sınav ÖSYM tarafından senede 1 kere yapılmaktadır.

2-İstediğim herhangi bir alanda ön lisans bitirmem DGS ile hukuk fakültelerine geçmem için yeterli midir?

Hayır. Sadece ön lisans mezuniyet alanınızın devamı niteliğinde olan ve  DGS kılavuzunda belirlenen lisans programlarına başvurabilirsiniz. Hukuk Fakültelerine geçebilmek için Adalet(Aöf),Adalet Meslek Eğitimi(Aöf) ve Adalet Meslek Yüksekokulu mezunu olmanız gerekmektedir.

3-DGS sınavında hangi alanlardan soru sorulur? Hukuk Fakültelerine geçebilmek için hangi alan puanım baz alınmaktadır?

Sınavda sayısal ve sözel olmak üzere iki alan bulunmaktadır. Sayısal bölümde Matematik,Sayısal Mantık ve Geometri; sözel bölümde ise Türkçe ve Sözel Mantık bölümleri bulunmaktadır.Sayısal bölümde 60,sözel bölümde  60 olmak üzere sınavda toplam 120 soru sorulmaktadır.Adayların sayısal,sözel ve eşit ağırlık puan türleri hesaplanmaktadır.Hukuk fakülteleri ise eşit ağırlık puan türünden öğrenci kabul etmektedir.

4-Ön lisans başarı puanının(ÖBP) sınava katkısı var mıdır?

Ön lisans başarı puanı(ÖBP) mezuniyet ortalamanıza bağlıdır. Mezuniyet ortalamanız ne kadar yüksekse ÖBP’da o kadar yüksek olacaktır. Küsuratların bile çok önemli olduğu böyle bir sınavda ÖBP puanınızı mutlaka yüksek tutmalısınız.

5-Sınavın zorluk derecesi nedir?

Aslında bu soruya verilecek cevap kişinin bilgisine göre değişmektedir. ÖSYM tarafından yapılan DGS’nın  zorluğunun genel olarak  son 2 yılda artırıldığı düşünülmektedir. Birçoğumuz sınavı kolay gibi düşünsekte,hukuk fakültelerine  geçişler  pekte kolay sayılmaz. Bunun en büyük sebebi,kontenjanların az olması ve çoğu adayın daha önceden lisans düzeyinde eğitim görmüş,temel bilgi düzeyleri yüksek kişiler olmasından kaynaklanmaktadır.

6-2015 DGS’na kaç kişi başvurdu ve Hukuk Fakültelerinin kontenjanı ne kadardı? 2016 yılında kontenjanlarda değişme oldu mu?

2015 DGS'ye 240.490 kişi başvurmuştur. Bunlar içerisinden 94.491 kişinin eşit ağırlık puanı hesaplanmış ve hukuk fakültelerine özel üniversiteler de dahil olmak üzere toplamda 601 öğrenci alımı yapılmıştır.

2016 yılı DGS kılavuzuna baktığımızda birçok özel üniversitenin bu yıl hukuk fakültesine alım yapmayacağı görülmektedir. Fakat genele baktığımızda kontenjanlarda artışa gidilmiştir. Bu yıl için hukuk fakültelerine  toplamda 653 kişilik kontenjan açılmıştır. 2015 yılına göre 52 kişilik bir artış olmasına rağmen yeni mezun olan aday sayısını ve sınavı kazanamayan adayların yığılmasını dikkate aldığımızda 52 kişilik bir artış pek de önem arz etmemektedir.

7-Özel üniversitelerdeki hukuk fakültelerine girmek kolay mı?

Günümüzde hukuk fakültelerine yoğun bir talep bulunmaktadır. Devlet üniversitelerindeki kontenjanların yetersiz  ve puanların yüksek olması adayları özel üniversitelere yönlendirmektedir. 2015 verilerine baktığımızda devlet üniversitelerine sadece 341 kişi, özel üniversitelere ise 260 kişi alınmıştır. 94.491 kişinin eşit ağırlık puanının hesaplandığını baz alırsak,hukuk fakültelerine yerleşen 601 kişi içerisine girmenin pek de kolay olduğu söylenemez.

8-Özel üniversitelerde ders geçmek devlet üniversitelerine göre daha mı kolay?

Özel üniversitelerde ders geçmek devlet üniversitelerine göre daha kolay değildir. Çünkü hukuk fakültelerinin kazanılması kadar eğitimi de zor bölümlerdir. Kolay bitirilen bir hukuk fakültesi düşünmek mantıksızlık olacaktır.

9-KKTC üniversitelerine giriş puanları daha mı düşük? Eğitim KKTC’de daha mı kolay?

KKTC'de ki üniversitelere giriş taban puanı Türkiye'de ki bir çok özel üniversiteden daha yüksektir. Bunun sebebi buradaki eğitim harcının Türkiye'ye göre daha uygun olması ve daha fazla dersten muaf tutulabilmenizdir. Derslerden geçmek ise daha kolay değildir. Genellikle Ankara Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi kalitesiyle markalaşan üniversitelerin öğretim üyeleri KKTC’ye günübirlik gelip giderek bu okullarda derslere girmektedir.

10-Hukuk Fakültesini kazanınca kaçıncı sınıftan devam edeceğim?

Geçişlerde hangi sınıftan başladığınıza bakmaktan ziyade kaç dersten muaf olduğunuza bakınız. Genellikle 6-17 arasında ders muafiyeti olmaktadır. Bu durum üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Tercih yapmadan önce kesinlikle tercih listenizde yer alacak üniversitelerle irtibata geçiniz ve ders muafiyeti konusunda bilgi alınız.

11-Hukuk Fakültelerinde devam zorunluluğu var mıdır?

Genel olarak var. Ancak bazı üniversiteler, çalıştığınızı belgelediğiniz takdirde devam konusunda yardımcı olmaktadır.Fakat şöyle bir gerçek var ki, derse girmeden binlerce sayfalı kitaplarla baş etmenin zorluğu daha fazla olacaktır.Bazı fakülteler ise devam konusunu hocanın inisiyatifine bırakmaktadır.

12-Özel üniversite ücretleri genel olarak ne kadar?

Bin bir zorlukla kazandığınız okulların ücretleri hiçte uygun değil. Talebin fazla olması sebebiyle çoğu özel üniversite burslu öğrenci bile almamaktadır. Başarı bursu,tercih bursu,memur olduğunuzdan dolayı burs vereceğini söyleyen çoğu kurum ise hukuk fakültelerine bu bursları uygulamamaktadır.

Genel çerçeveyle bakacak olursak 2016-2017 eğitim öğretim yılında bazı üniversitelerdeki hukuk fakültesi bölümlerinin öğrenim ücretleri şöyledir;

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi 38.000 TL + KDV,Çankaya Üniversitesi 27.872 TL,Özyeğin Üniversitesi 44.000 TL,Beykent 16.530 TL (Ücreti uygun olduğundan puanı yüksektir),Konya Karatay Üniversitesi 23.000 TL,Melikşah Üniversitesi 24.000 TL,Yaşar Üniversitesi 23.500 TL, Doğu Akdeniz Üniversitesi 24.314 TL,Girne Amerikan Üniversitesi 6300 Euro.

13-Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra avukatlık stajı için istifa etmem gerekir mi?

Önceleri avukatlık stajı yapmak için devlet memurlarının istifa etmesi gerekiyordu fakat daha sonra Ankara 14.İdare Mahkemesinin verdiği bir kararla bu haksız duruma son verilmiştir. Memurlar isterse 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 108.maddesinin e fıkrasında belirlenen şartları sağlamaları halinde 1 yıl aylıksız izin alarak avukatlık stajlarını tamamlayabilirler.

Genel olarak toparlamak gerekirse DGS ile hukuk fakültelerine geçmenin çokta kolay olduğu söylenemez. Özellikle devlet üniversitelerine girmek için DGS sınavında ilk 300 öğrenci içerisine girmek gerekmektedir. Bu da ciddi bir başarıyı gerektirir.Özel üniversiteler içinde durum buna benzer.Özellikle son 2 yıldır özel üniversiteler ile devlet üniversitelerinin puanları birbirine çok yaklaşmıştır.2015 yılında toplamda 601 öğrencinin hukuk fakültesine yerleştiğini düşünürsek özel üniversiteler için başarı sıralamanızın ilk 2000 öğrenci içerisinde olması gerekmektedir.

Bazı özel üniversitelere yerleşme puanının düşük olmasında bir çok faktör etkilidir. Mesela eğitim dilinin yabancı olması,devam zorunluluğu,vize ve final sınavlarının 2-3 haftaya yayılması,ücretlerinin uçuk olması,geçme notunun yüksekliğini başlıca sebepler arasında sayabiliriz. Özellikle kamu çalışanları için sınavların kısa sürede tamamlanması ve devam konusu büyük önem arz etmektedir. Kamu çalışanları tercih yapacakları üniversiteleri iyi araştırmalılar.

Son zamanlarda lisans bitiren çoğu öğrenci atanamayınca DGS sınavıyla hukuk fakültelerine geçmektedir. Özellikle asker kökenli kişiler(özellikle subaylar),atanamayan öğretmen ve mühendisler, farklı alan mezunu olmasına rağmen ideali hukuk okumak olan bir çok kişi bu sınava hazırlanmaktadır.Kendi çevremden örnek verecek olursam hukuk fakültesindeki sınıfımda DGS ile yerleşen kişiler; Odtü Fen Bilgisi Eğitimi mezunu,Marmara Üniversitesi  Matematik Öğretmenliği mezunu, 9 Eylül Fizik Öğretmenliği mezunu,Kara Harp Okulu mezunu  ve Tıp Fakültesi mezunu gibi bir çok farklı alanlardan gelmektedirler.

DGS ile hukuk fakültesine geçmeyi düşünüyorsanız bu işi ciddiye almanız gerekmektedir. Kontenjan ne kadar az olursa olsun sonuçta bu yıl 653 kişi daha bu yolda başarılı olacak. Bu kişilerden bir tanesi neden siz olmayasınız?

*İstatiksel bilgiler ÖSYM’nin sınav arşivinden alınmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.