Merhaba,
Öncelikle Anadolu Ajansıyla yapmış olduğum röportaj sonrası gerek sosyal medyadan, gerekse başka yollardan bana ulaşan tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. İnfaz ve koruma memurlarının adını bir nebze de olsa duyurabildiysem ve içinizdeki umut tohumlarını yeşertmek adına bir nebze katkım olduysa, ne mutlu bana. Bu röportaj sayesinde birçok meslektaşımın hukuk eğitimi almak istediğini fark ettim. Bana gönderilen iletilerde “Ben de başarmak istiyorum lakin nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum” diyen kişiler vardı. Daha öncesinden de belirttiğim gibi ben hukuk fakültesini, dikey geçiş sınavı (DGS) ile kazanmıştım. Bu konuda da ayrıntılı bir yazı yazmıştım. Lütfen o yazıma da ulaşıp okuyunuz. 
DGS sınavının geçtiği ve tercih stresinin başladığı bu günlerde, aklınızdaki bazı sorulara buradan cevap vermek istedim. 


1-Hukuk fakültesini kazanmak zor mudur?


Bu sorunun cevabı aslında sizde saklı. Hukuk fakültesine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile başvuru yapacaksanız matematik, geometri ve Türkçe bilginizin çok iyi olması gerekir. Bakınız “İyi olması” demiyorum, “Çok iyi olması” gerekir. Çünkü DGS sınavında sadece matematik, geometri ve Türkçe alanlarından soru çıkmaktadır. Bu sınava giren öğrenci profili genellikle daha öncesinden lisans eğitimi almış kişilerden oluştuğu için, hukuk puanları da diğer alanlara göre yüksek olmaktadır. 
Sınava DGS’den değil de Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) ile girecekseniz, yine Türkçe, matematik ve geometri bilginizin çok iyi olması gerekir. Bunlara ek olarak; sosyal bilgiler, tarih ve coğrafya da yapmalısınız. Sınavda yarım puanla bile çok büyük fark atıldığı için, bu alanlara ek olarak fen bilimleri testinden de net çıkarmalısınız. En iyi farkı, fen bilimleri testinden atacağınıza inanıyorum.


2- Dikey Geçiş Sınavı nasıl bir sınavdır?


Ön lisans bitirmiş öğrencilerin lisans programlarına devam edebilmeleri için girdiği, 60 Türkçe ve 60 matematik(geometri dahil) olmak üzere toplam 120 sorudan oluşan, tek oturumda 150 dakika süren ve ÖSYM tarafınca yapılan bir sınavdır. 


3-Sınava nasıl çalışmam gerekir?


Öncelikle “Kazanacağım” mantığını belleğinize iyice yerleştirin. Daha sonrasında ise Eylül-Ekim aylarından itibaren sistemli bir şekilde çalışmaya başlamalısınız. Gündüz işe gidenler için gece sınava çalışmak çok zor olacaktır. Bu sebeple sorumlu müdürünüzle görüşüp vardiyaya geçmenizi tavsiye ederim. 


Türkçe için;
Son zamanlarda sınav soruların uzun olduğunu düşünürsek, paragraf bilginizin ve analiz yeteneğinizin çok iyi olması gerekir. Bunun için de bolca kitap okumalısınız. Hızlı ve anlayarak okuma, sizin en büyük yardımcınız olacaktır. DGS sınavında Türkçeden; boşluk tamamlama, anlatım bütünlüğünü bozan cümle, kesin çıkarılacak yargı, yer değiştirme, sözcükte anlam, cümle oluşturma, genel cümle bilgisi, paragraf ve sözel mantık alanlarından soru gelmektedir. Rakiplerinize fark atacağınız asıl bölüm, genellikle sözel mantıktır.


Matematik için; 
Dikkat ettiyseniz artık bir çok matematik sorusu, sanki Türkçe paragraf sorusuymuş gibi  uzun ve karışık. Artık matematik sınavında da kitap okuma alışkanlığınız ve okuduğunuzu anlama yeteneğiniz çok önemli bir yere sahip. Paragraf şeklindeki sayısal mantık sorularını okuyup idrak ettikten sonra bir de kalemle çözüm yoluna gideceğinizi düşünürsek, seri davranma zorunluluğunuz kaçınılmaz bir gerçek olacaktır. Matematik sorularında hız kazanabilmek için, bolca soru çözmeniz ve her türlü kaynağı taramanız gerekmektedir.


Temel kavramlar, rasyonel ve ondalık sayılar, asal çarpanlar, bölme ve bölünebilme, faktöriyel, obeb ve okek, sayı sitemleri ve basamak kavramı, denklem çözme, basit eşitsizlikler ve sıralama, mutlak değer, üslü sayılar, kareköklü sayılar, çarpanlara ayırma ve özdeşlikler, oran-orantı, sayı problemleri, kesir problemleri, yaş problemleri, yüzde problemleri, kar-zarar problemleri, karışım problemleri, hız problemleri, işçi problemleri, kümeler, fonksiyonlar, işlem, modüler aritmetik, permütasyon, kombinasyon, olasılık ve sayısal mantık başlıca konulardır. Matematikte rakiplerinize fark atacağınız asıl kısmın ise, sayısal mantık soruları olduğu kanaatindeyim.


Geometri için;
Genel olarak birçok öğrenci geometriyi sevmez. Bu sebeple öğrenilmiş çaresizliğe kapılıp sadece matematik sorularını çözerek sınavı kazanacaklarına inanırlar, lakin yanılırken. Ben sınava çalışırken geometriyi bulmacaya benzetirdim ve çok severek çözerdim. Geometri çözebilmek ve sorunun ana hatlarını görebilmek için bolca soru çözmeniz gerekir. Mesela üçgenlerde alan çalışıyorsanız, bu konu hakkında en az 10 test çözmeli ve 10 farklı kitap taramalısınız. Geometrinin üzerine düşmeden, sorunun püf noktasını görmeniz mümkün olmayacaktır.


DGS’de  geometri alanında; geometrik kavramlar ve doğruda açılar, üçgenler, dörtgenler, çokgenler, çember, daire, analitik geometri ve katı cisimler başlıca konulardır. 


4- Rakiplerime fark atacağım konular hangileridir?


Bu soruya kesinlikle; sayısal mantık, sözel mantık ve geometri diye cevap veririm. Genel konuları zaten birçok kişi çözebiliyor lakin mantık sorularında ve geometride takılanların sayısı hiçte az değil.


5- Hukuk fakültesi eğitimi çok mu zor?


Hukuk fakültesindeki eğitime kolay diyen pek öğrenci görmedim. :) Genel olarak herkes zorlanır. Bende zorlanmıştım. Kanunu ayrı, kitabı ayrı, pratiği ayrı ve hocanın notunu ayrı çalışmak gerekir. Sadece bunlara da çalışmak yetmez, kanun koyucunun mantığını anlayıp, olay örgüsünü iyi analiz etmeniz gerekir. 


Hukuk fakültesini kazanan birçok kişi bir şekilde mezun oluyor. Kimisi okulu uzatır 7 yılda mezun olur, kimisi üstten ders alır 3 yılda bitirir. Ama sonuçta bir şekilde o okul bitirirler. 


6- Okulda en zorlandığınız dersler hangileri?


Genel olarak kolay bir ders görmedim ???? Seçimlik derslerden bile kalan birçok arkadaşım oldu.  Sizi en çok zorlayacak dersler; Anayasa hukuku, medeni hukuk (özellikle eşya hukuku), roma hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku, milletlerarası hukuk, vergi hukuku, idare hukuku, ticaret hukuku, medeni usul hukuku, ceza muhakemesi hukuku, icra-iflas hukuku, iş hukuku ve genel kamu hukuku diyebilirim. 


Benim en çok zorlandığım dersler ise; eşya hukuku, ceza muhakemesi hukuku, milletlerarası hukukun özel hükümleri, idare hukuku ve vergi hukukudur. 


7- Hukuk fakültelerinde devam zorunluluğu var mı?


Genel olarak yoktu! Lakin 14/01/2019 tarihinde YÖK tarafınca Kıbrıs üniversitelerindeki hukuk fakültelerine devam zorunluluğu getirildi. Derse devam etmeyen öğrenciyi derse gelmiş gibi gösteren okulların YKS kılavuzundan silineceği belirtildi. Ayrıca diploma verilirken KKTC’ye giriş-çıkış kontrolü yapılması yani öğrencilerin ülkede ne kadar süre kaldığının tespit edilmesi istendi. YÖK’ün bu kararı ile 2019’dan itibaren Türkiye’de ki derslere de devam zorunluluğu getirilebileceği düşünülebilir. 2019 yılından itibaren, sadece sınav dönemlerinde okula gidecekseniz ya da memursanız,  KKTC’de eğitim görmenizi kesinlikle önermem. Türkiye’de bir üniversitede okumak istiyorsanız da öncelikle 2. öğretim tercih edin derim. Eğitiminizi ve diplomanızı riske atmayın. 


8- Okul bittikten sonra hemen avukat olabilir miyiz?


Hayır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 15. Maddesi uyarınca “1 yıl avukatlık stajı yapmak” zorunluluğu var. Stajın ilk altı ayı mahkemelerde ve kalan altı ayı ise en az beş yıl kıdemi olan bir avukat yanında yapılır. 1 yılın sonunda ise avukatlık ruhsatınızı alarak mesleğinizi ifa etmeye başlayabilirsiniz.


9-Memurlukla birlikte avukatlık stajını yürütebilir miyim?


Hayır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca staj boyunca “Avukatlık mesleği ile birleşemeyen bir işle uğraşmamanız” gerekir. Memurluk, avukatlığa engel haller arasındadır. Bu sebeple staj döneminde ya istifa etmeniz ya da 1 yıl aylıksız izin almanız gerekir. Ayrıca staj bölünemez. Başladığınızda fiilen 1 yıl boyunca devam etmek zorundasınız. 


Sormak istediğiniz ve aklınıza takılan başka sorularınız varsa, lütfen bu yazının altındaki yorum bölümünden sorunuz.
Başarılar…
                                                                 Stj.Av. Gülhan KÜÇÜKKATRANCI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
remiz 4 yıl önce

memur olanların staj yapamam durumu en son diyanet i̇şleri başkanının eşcinsellikle ilgili açıklamalarına karşın ankara barosunun verdiği tepkiye istinaden reis-i cumhurun isteği üzerine değişecek, yani memurlar da stajer avukat olabilecekler..

Avatar
İlgi 4 yıl önce

selamlar. peki memursak hukuk fakültesi de bittiyse staj yapmayıp emekliliğimizi beklersek hakkımız ölmez değil mi

Avatar
Yönetici 4 yıl önce @İlgi

şu anlık her hangi bir sıkıntı yok yapanlar var. örnek kişi hukuk mezunu bir öğretmen emekli olduktan sonra şu an stajını yapıyor yani bilginize. ama zaman ne getirir ne götürürür bilemeyiz.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Barbi 4 yıl önce

Cevap veren kimse yokmu