Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen ve ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik sürdürülen iş ve meslek eğitimi süreçlerinde ortaya çıkan el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı “İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı 18 Eylül 2019 tarihinde Ankara Adliyesi yanında açıldı.
Temel amacı ceza infaz kurumlarında yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlarla sürdürülen işbirliğini güçlendirmek olan fuar Ankara Adliyesi yanında 24 Eylül 2018 tarihine kadar açık kalacak ve her gün 10.00-20.00 saatleri arası ziyaret edilebilecektir.
85 farklı ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde bulunan hükümlü ve tutuklu tarafından üretilen; gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenecek ve satışı yapılacaktır.
18 Eylül saat 10.00’da resmi açılışı yapılan fuarın açılış törenine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Ak Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Fatih Şahin, MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, Yargıtay Birinci Başkan Vekilleri Mehmet Kürtül, Abdülhalik Yıldız, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi Üyeleri Selahaddin Menteş, Recep Kömürcü, Yıldız Seferinoğlu, Doç Dr. Recai Akyel, Muammer Topal, Serdar Özgüldür, Rıdvan Güleç, Celal Mümtaz Akıncı; Sayıştay Başkan Yardımcısı Zekeriya Tüysüz, Sayıştay Başsavcısı Mürsel Ali Kaplan, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcıları Uğurhan Kuş, Cengiz Öner ve değerli eşleri, Şaban Yılmaz ve değerli eşleri, Zekeriya Birkan, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Hakkı Polat; Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyeleri Dr. Hamit Kocabey, Mehmet Ademoğlu, Alp Arslan, Yaşar Şimşek, Cafer Ergen, Mehmet Akif Ekinci, Hüseyin Şahin, Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Songül Yazar, Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri Fuzuli Aydoğdu; Yargıtay On Birinci Ceza Dairesi Başkanı Ali İhsan Öztekin, On Dördüncü Ceza Dairesi Başkanı Bekir Şahin; Yüksek Yargı Üyeleri, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Daire Başkanı Murat Atan, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile mülki amirler, ilçe belediye başkanları çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, , yargı mensupları kent protokolünden ve sivil toplum kuruluşundan temsilciler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan açılış programı mehteran, seğmen ve halkoyunları gösterisinden ardından konuşmalarla devam etti.
Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Daire Başkanı Murat ATAN ev sahibi sıfatıyla tüm konuklara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında, “Ürettiğimiz bütün ürünlerden ziyade topluma kazandırdığımız insanlarla insan odaklı yaklaşımımızla bir insanı kurtararak dünyaları kurduğumuza inanıyoruz ve bütün çalışmalarımızı bu minvalde hareket ederek sürdürüyoruz. Bilindiği üzere şu an hükümlü ve tutukluların çalışma zorunluluğu bulunmamakta ancak gerçekten biz burada mesleki yeterlilik belgesinden, ustalık kalfalık belgesine kadar yaptığımız çalışmalarla özel sektöre ciddi anlamda ara eleman kazandırmak için gayret ediyoruz. Burada gezerken bir ticari faaliyetten ziyade, bütün hayata tutunmak isteyen hükümlü ve tutukluların çabayla gayretle imkan verildiğinde neleri yapabildiğini görmenizi ve stantlarımızı gezerken bu duygu ve düşünceler içerisinde olmanızı istirham ediyorum” Şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de ülke gündemine dair konulara değindikten sonra, “Elbette çağdaş infaz sisteminin anlayışı bir cezanın ardından hükümlülerin hayata hazırlanmaları sağlanmasıdır. İnfaz sonrasına hazırlayabilirsek infaz başarıya ulaşmış demektir. İşte bu çerçevede hükümlü ve tutuklularımıza onarıcı adalet yaklaşımı içerisinde onları insan onuruna yaraşır ortamlarda eğitim ve mesleki programlar uygulamaya devam ediyoruz. Bu konuda Türkiye dünyaya örnek bir model işletmektedir. Dünyadaki birçok uygulayıcılar Türkiye’den bu örneği bu modeli alıp kendi ülkelerinde uygulamaktadırlar. Çünkü bir şekilde infaz sona erecek ve bu kişiler toplum hayatına katılacaktır. İşte toplum hayatına katılırken onların ıslahı topluma entegre olması için tüm çabalarımızı ortaya koymaya çalışıyoruz.
Bugün 306 ceza infaz kurumunda 59.150 den fazla hükümlü ve tutuklu çalışmaktadır. İşte bunlar bu arkadaşlarımızın el emeğidir. Birçok arkadaşımız içerideki hükümlü ve tutuklular meslek öğrenerek infaz bittikten sonra kendi işyerlerini açabilmektedir. Bu da sosyal devlet anlamında çok önemlidir. 1700 den fazla atölye ve tesisimiz vardır. 289 dan fazla işkolunda yine faaliyetler sürdürülmektedir.
Son olarak denetimli serbestlikle de bildiğiniz gibi adalet ormanları çerçevesinde 1.150.000 fidan toprakla buluşturulmuştur. Son 3 yılda 2 milyon ağacın bakımı yapılmıştır ve her yıl en az 5 bin fidan dikmeyi de yine amaçlıyoruz. Orman bakanlığımızla protokollerimizi yine sıkı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Okullarımızın bakımını yaptık. Yine burada arkadaşlarımızın el emeği öğrenci sıralarımızda yine ceza evlerimizde imal edilmektedir. Arkadaşlarımız işyurtlarında, ceza infaz kurumlarında, yine duruşma salonlarımızda kullandığımız tüm araç gereçler savunma sanayiinde bir çok stratejik alanda bu ürünler kullanılmaktadır. Son olarak yeşil alanlarda çevre temizliği anlamında da 7 bin hükümlü ile bakım ve temizlik yapılmıştır. Bu vesileyle emeği geçen tüm tutuklu hükümlülere teşekkür ediyoruz. Onlara bu imkanı sağlayan çok değerli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ceza infaz kurumunda çalışan infaz koruma memurlarımıza teşekkür ediyorum. Onların uzun yıllardır bekledikleri yıpranma paylarıyla ilgili düzenleme yapmıştık. Yine inşallah Cumhurbaşkanımızın da destekleri ile memuriyet sonrası da silah taşımaya ilişkin önemli bir sorunu daha çözmüş olacağız.
Bu vesileyle sözlerime son verirken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımıza çok değerli Başsavcımıza emeği geçen arkadaşlarıma, ceza infaz kurumu müdürlerimize yine orda çalışan personelimize, işyurtları Kurumu Başkanımıza emeği geçen arkadaşlarımıza, CTE Genel Müdürümüze ve genel müdürlükteki bütün arkadaşlara ve esas katılarak güzelliği bizlerle paylaşan çok değerli hazıruna değerli misafirlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum ” dedi.
Konuşmaların ve açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcıları ve beraberindeki diğer katılımcılarla birlikte stantlar gezildi.
Türkiye'nin farklı illerinde bulunan 85 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı fuar, 24 Eylül 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.
2019 Yılı İşyurtları Kurumu Ankara Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı
2019 Yılı İşyurtları Kurumu Ankara Ürün ve El Sanatları Fuarı Açıldı
18 Eylül 2019 Çarşamba 22:06