Öncelikle konuya infaz ve Koruma Memurlarının konumuz silah alma olduğu için silahla ceza infaz kurumu içerisine giremeyeceklerini hatırlatmakla başlıyorum. Malumunuz bunu memur arkadaşlarımızın çoğu biliyor açıklamam bilmeyenlere! Aşağıda maddeler halinde yazdığım konuları kısaca açıklamaya çalışacağım umarım infaz ve Koruma Memurlarının silah almaları konusunda bu yazıyı okuyan herkese yardımcı olur.
1-) Gerekeli Belgeler Nelerdir ? a- Silah istek formu(emniyetten alınacak)
b- Sağlık raporu devlet hastanesinden alınacak tam teşeküllü
c- Her Ne Kadar İnfaz ve Koruma Memuru olarak çalıştığınız İçin Adli sicil kaydı Sorulamasada halihazırda devam eden mahkemeniz varsa Silah almanız sorun olabiliyor.
d- 4 adet resim
e- Kimlik fotokopisi
f- Sözleşme imzaladığınız komisyondan alınacak görev belgesi
g- 2 adet yarım kapaklı dosya.
2-) Ruhsatı İçin Harç Verilmesi Gerekiyormu ? Ruhsat için silah almaya yetkili memurlarda olduğu gibi infaz ve Koruma Mmeurlarıda görevde bulundukları sürece taşıma ruhsatları için harç ödemiyorlar. Lakin şöyle bir uygulama varki her 5 yılda bir görevde olduğuna dair belgenin kurumdan alınıp emniyet müdürlüğünün gerekli birine ibraz edilmesi gerekmektedir. Normal şartlarda Bulundurma ve taşıma harcı ücreti adı altında 5 yıllık toplu olarak alınan bir ücret varki oda maliye tarafından her yılın ocak ayında güncellenenir.
2019 Yılı Silah Taşıma ve Bulundurma Ruhsat Ücreti Ne Kadar ?
Bulundurma 5 Yıl - 1.819,90 TL Taşıma 5 Yıl - 5.687,00 TL Yivli av tüfeği bulundurma ruhsatı 5 Yıl - 1.819,90 TL Yivli av tüfeği taşıma ruhsatı 5 Yıl - 5.687.00 TL Yivsiz tüfek ruhsatnamesi 5 Yıl - 44,10 TLOlurda 5 yıl içerisinde silahı elinizden çıkarmanız gerekirse taşıma harcının kalan yılların ücretini alabiliyoruz lakin bulundurma harcı ücretinde aynı durumun olmadığını müracatta bulunupta alamayan kişilerin söylemlerine istinaden sizlerle paylaşmak istiyorum.
3-) Arkadaşıma ait silahı devir alarak adıma ruhsat almak istiyorum. Ne yapmalıyım ? İlgili birime müracaat ederek adınıza dosya açtırmanız gerekir. Karşılıklı hibe dilekçesi yazıp hakkınızda yapılan tahkikat ve dosya incelenmesi sonucu silah ruhsatı almanızda herhangi bir engel yok ise valilik Makamından alınacak onaydan sonra, işlemi yapan ilgili birimin vereceği noter belgesi ile noter devir işlemi yapabilirsiniz. Noterden almış olduğunuz noter devir/hibe belgesini ilgili birime götürerek dosyanıza eklettikten sonra ruhsat kartınız yazılarak bizzat tarafınıza teslim edilir.
4-) Yeni bir silah aldığımızda silahımıza kaç gün içersinde ruhsat almak zorundayız?
Fatura tarihinden itibaren 60 gün içinde silah ruhsatı almak zorundasınız.
5-) Bana silah taşıma hakkı veren kamu görevim (İnfaz ve Koruma Memuruyum) sona erdi veya harçsız silah taşıma hakkı veren görevim sona erdi. Ne yapmalıyım? Yapmazsam ne olur?
Ruhsatınızın veriliş nedeni olan kamu görevinizin sona ermesi halinde durumu ruhsatı veren makama 6 ay içersinde bildirmek zorundasınız. Bildirimde bulunmaz iseniz, silahınıza ait ruhsatınız iptal edilir ve . 6 ay içersinde silahınızın devri yapılır. 6 ay içersinde devir işlemleri gerçekleşmez ise silah adli makamlara intikal ettirilir. Üzerinize kayıtlı başka silah varsa bu silahların ruhsatları da iptal edilerek devir ettirilir. Ayrıca bir daha ruhsat almanız mümkün olmaz.
6-) Görevimin devamı süresince kamu görevlisi taşıma ruhsatım var. 5 yıl sonra ruhsatımı yeniletmem gerekir mi? Yoksa görevimin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmem yeterli olur mu ? Her beş yılda bir kamu görevinizin devam ettiğine dair belgeyi ibraz etmeniz halinde ruhsatınızın süresi kamu göreviniz devam ettiği sürece geçerlidir.
7-) Bulundurma ruhsatlı tabancam var. Tatile gidiyorum. Yanımda götürebilirmiyim? Bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Tatile giderken bulundurma ruhsatlı silahların taşınması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatlı silahlar ancak daimi ikamet değişikliği durumunda önceden yol belgesi almak suretiyle yeni adrese nakledilebilir.
8-) İnfaz ve Koruma Memurları emekli Olduktan Sonra Ruhsat Harcı Ödeyecekmi ? Evet maalesef ödeyecek ve çalışmış olduğu görev nedeniyle taşıma ruhsatı almaya hak kazanmış olan infaz ve koruma memurları görevleri sona erdiği için bundan sonrası için bulundurma ruhsatı alabileceklerdir. 2010 yılında CTE nin emekli olduktan sonrada infaz ve koruma memurları harç ödeyecekmi gibisinden sorularına istinaden bir açıklama yapmıştı onuda sizlerle paylaşmak istiyorum…
SİLAH KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN GENEL KURALLAR...
a) Silahın emniyetli olarak nasıl kullanılacağı öğrenilmelidir. Emniyetli olarak nasıl kullanılacağını öğrenmeden hiç kimse silah kullanmamalıdır.
b) Silah sahipleri silah kullanımında ve muhafazasında asla aşırı güven duymamalıdırlar. c) Namlu ağzı her zaman emniyetli bir yöne tutulmalıdır. Bu özellikle silah doldurulurken, boşaltılırken ve sökülürken önemlidir.
ç) Silah hiç bir zaman canlı bir hedefe yöneltilmemeli ve tetik düşürme gibi tehlikeli alışkanlıklar edinilmemelidir.
e) Mutlak zaruret olmadıkça fişek yatağında fişek bırakılmamalıdır.
f) Silah ve mühimmatı çocukların rahatlıkla ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
g) Sökme, takma ve temizleme gibi işlemler etrafta kimsenin bulunmadığı boş alanlarda veya bir odada yapılmalıdır.
h) Hiçbir zaman alkollü, uykusuz ve sinirli iken silah ele alınmamalı veya ulaşılabilecek yakınlıkta bulundurulmamalıdır.
ı) Silah her ne amaçla olursa olsun dolu olarak bir başkasına verilmez. Şarjör çıkarılır, fişek yatağının boş olduğu tespit edildikten sonra verilebilir.
i) Silah ele alındığında veya kılıfına koyulurken mutlaka işaret parmağı tetik korkuluğu üzerinde tutulmalı kesinlikle tetiğe dokunulmamalıdır.
j) Silahı hiç bir zaman şeytan doldurmaz. Bunun için başkalarınca silahın kurcalanmamasına özen gösterilmelidir.
k) Silahınıza uygun aksesuarlar kullanılmalı, kılıf ve kabza gibi aksesuarların silah ile uyumlu olduğundan ve emniyetine engel teşkil etmediğinden emin olunmalıdır.
l) Silahın emniyet sistemine veya teknik özelliklerine güvenilerek şakalaşma ve benzeri davranışlarda bulunulmamalıdır, unutulmamalıdır ki silah şaka aracı değildir.
m) Silahın yere düşürülmemesine dikkat edilmesi, hem silahın korunması, hem de bir kazaya sebebiyet verilmemesi açısından önemlidir.
n) Özellikle düğün, eğlence yerleri gibi toplu halde bulunulan yerlerde silah konuşmanın odak noktası haline getirilmemelidir.
o ) Silaha her zaman doluymuş gibi davranılmalıdır. Silah ele alındığında her zaman çok büyük özen gösterilmelidir.
ö ) Küçük çocukların ve gençlerin bulunduğu ortamlarda silahı özendirici konuşmalardan, hal ve hareketlerden kaçınılmalı, onlara silahın tehlikeleri anlatılmalıdır.
Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et
Facebook Grubumuza Buradan Katıl
İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et
Telegram Grubumuza Buradan Katıl
Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol
5 Yıl Önce
2016 yılında 676 sayılı khk ile gelen düzenlemeyle birlikte ; "silah ruhsatı veriliş sebepleri ortadan kalktığı halde bu durumunu ruhsat veren makama 6 ay içerisinde bildirmeyen kişiler ile ruhsat süresinin bitiminden sonra 6 ay içinde ruhsatını yeniletmeyenlere, (bulunduğunuz yıl içindeki idari para cezası neyse o ) tl idari para cezası karşılığında yeniden silah ruhsatı alma imkanı tanınmıştır. sorunuza gelince verilen idari cezalar mantık olarak silahı emniyete vererek muafiyet sağlayacak bir durum değildir. evet silahı emniyete hibe olayı diye bir durum mevcut bu konuda da emniyet şöyle biryey diyor. "ruhsatlı silahınızı ankara emniyet müdürlüğü silah ve patlayıcı maddeler şubemize şahsen müracaatınız halinde emniyet genel müdürlüğü adına hibe alabiliriz. bunun için, eğer silahınız bulundurma ruhsatlı veya taşıma süresi geçmiş ise önceden gelip yol belgesi alarak silahınızı silah ve patlayıcı maddeler şubemize getirmelisiniz."denilmiştir. bilginize
st 5 Yıl Önce
ikm kaç adet silah alabilir? bi̇rden fazla alma hakkı varsa beylik tabancası dışındaki tabancaya vergi öder mi ?
e.ün 5 Yıl Önce
ikm emeklioldum 6 ay içinde emniyete bildirmedim yeni çıkan yasadan sonra emniyete gittiğimde yeni ruhsat almak için bildirmediğimden dolayı 4400.tl idari paracezası var dediler silahımı emniyete bağışlarsam yeni ruhsat almazsam ceza yokmuş cezayı hiç bir yerde okumadım ne yapmam gerekiyor