İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi

On Bir Ayın Sultanı Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan...

On Bir Ayın Sultanı Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan...
ÖNEMLİ GÜNLER

On Bir Ayın Sultanı Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan...

Ramazan Ayı ve Önemi

 

Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

 

Orucu Midenizle Değil Bedeninizle Tutun
 
1-Şartlar ve imkânlar elveriyorsa, sağlığımız yerinde ise ramazan boyunca namazları camide cemaatla kılmaya gayret edelim. Böylece, hem daha çok sevap elde ederiz, hem de çevremizdeki insanlarla bir araya gelme, onlarla selamlaşma fırsatı bulmuş oluruz.
 
2-Mümkün olduğu kadar Kur’ân okumaya, Kur’ân dinlemeye, Kur’ân ve hadis sohbetlerine katılmaya çalışalım. Özellikle Kur’ân ve hadislerin anlamları üzerinde düşünerek dini bilgi eksikliğimizi giderelim. 
 
3-Rabbimizi bol bol hatırlamaya, tövbe ve istiğfar etmeye, dua etmeye çalışalım ki kulluk şuurumuz güçlensin.
 
4-Sadece midemize değil bütün bedenimize oruç tutturalım. Bütün organlarımızı haramlardan ve günahlardan uzak tutalım. Peygamberimizin “nice oruç tutan vardır ki, orucun ona açlıktan başka bir faydası yoktur.” “Kim kötü sözleri, işleri bırakmazsa o kimsenin yemesini içmesini terketmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur.” uyarılarını aklımızdan çıkarmayalım. Bu ölçülere göre düşündüğümüzde dilinden kötü söz ve dedikodu düşmeyen, gönlünden kin, haset ve düşmanlık duyguları silinmeyen, hayır ve hasenatla yoksulların kimsesizlerin yanında yer almayan, sadece perhiz yapmak ve kilo vermek düşüncesiyle oruç tutanlar gerçek anlamda oruç tutmaktan uzak kalırlar. 
 
5-Dünyanın çeşitli yerlerinde sıkıntıda olan Müslüman kardeşlerimizi, yardımlarımızda ve dualarımızda unutmayalım. Onların da huzur içinde bir ramazan ayı geçirmeleri için elimizden gelen gayreti gösterelim.
 
 
 
Kur’an’da Peygamber Duaları
 
Hz. İbrâhîm’in Duaları:
“Rabbim! Beni namazı hakkıyla eda eden bir kimse eyle; soyumdan da (böyle kimseler yarat)! Rabbimiz! Duamı kabul buyur!”
“Rabbimiz! Hesabın görüleceği gün beni ana-babamı ve (bütün) mü’minleri bağışla”
 
BİR HADİS
 
“İnsanlar iyilik yaparlarsa biz de iyilik yaparız, kötülük yaparlarsa biz de kötülük yaparız diyen zayıf karakterli kimseler olmayınız; bilakis, iyilik yaptıklarında insanlara iyilik yapmayı, kötülük yaptıklarında ise onlara kötülük yapmamayı içinize (bir ilke olarak) yerleştiriniz.” 
(Tirmizî, “Birr”, 63)
 
Hz. Muhammed’in Dilinden Oruç
 
“Mübarek ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennet kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanlar bağlanır”
 
Meleklerin Dua Ettiği Vakitler: İftar-Sahur
 
İftar ve sahur vakitleri Ramazan’da manevi hazzın zirveye ulaştığı zaman dilimleridir. Meleklerin sofrada bulunanların affı için dua ettiği bu iki vakitte dakikalar hatta saniyeler bile çok değerlidir. 
İftar zamanı, istek ve arzularına “Allah rızası için” dur diyebilenlerin önlerine umulmadık yerlerden nimetlerin sunulduğu bir müjde anıdır. İftar, sıradan bir “akşam yemeği” değildir. Herkesin aynı şuur içinde birleştiği, besmele ve dualarla süslenmiş bereketli bir sofradır. İftar sofralarında tabaklara uzanan ellerin sayısı arttıkça bereket de artar. Sevgili Peygamberimiz oruçlunun iftarda acele etmesi ve orucunu hurma veya tatlı bir şeyle yahut su ile açmasını tavsiye etmiş, kendisi bunu bizzat uygulayarak akşam namazını kılmadan önce birkaç hurma ile orucunu açmıştır. 
 
2017 Ramazan Bayramı Hangi Gün
 
RAMAZAN BAYRAMI AREFESi
1/2 GÜN
24 HAZİRAN 2017
CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI
1. GÜN
25 HAZİRAN 2017
PAZAR
RAMAZAN BAYRAMI
2. GÜN
26 HAZİRAN 2017
PAZARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI
3. GÜN
27 HAZİRAN 2017
SALI