İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi

Doğanşehir'de 2013 Yılında Kapanan Cezaevi Yeniden Açılıyor...

MALATYA

Doğanşehir’de 2013 yılı sonunda kapanan K2 Tipi Cezaevi, açık cezaevi olarak yeniden faaliyete geçecek. Başsavcı Mustafa Alper, “Malatya’da açık cezaevi bulunmaması sebebiyle bu eksiklerimizi gidermek maksadıyla çalışmalara başladık” dedi...

Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünün onayı ile Adıyaman Açık Cezaevi mahkumları tarafından yeniden düzenlenen cezaevi binasının, Mayıs ayı içinde tamamlanarak yeni konseptiyle hizmete alınması planlanıyor. Mahkûmların yaşama hazırlanması amacı ile üretime dönük olarak açılacak olan açık cezaevi için, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük, Tatari bölgesi Asfalt altında ve Yolkoru yazısı olarak tabir edilen alanda üretim alanı yapılmak üzere arazi tahsisi yapılması çalışmalarının da olduğunu söyledi. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper ise, Doğanşehir ilçesinde yer alan ve daha önce K2 tipi kapalı cezaevi olarak kullanılan cezaevinin, açık cezaevi haline dönüştürüleceğini söyledi. Alper, bu proje ile mahkûmların meslek edineceğini, el becerilerinin artacağını, cezalarının bitiminde toplum içinde çalışma imkanı bulacaklarını, en önemlisi de Malatya’da olmayan bir eksikliği gidererek, Malatyalı mahkumların kendi illerindeki açık cezaevlerinden yararlanmaları olduğunu söyledi.

 

Malatya’da Açık Cezaevi Yoktu.

 

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Malatya’da açık cezaevi bulunmaması sebebiyle bu eksiklerimizi gidermek maksadıyla çalışmalara başladık. Daha öncesinde Akçadağ Doğanşehir’de tahsis edilmiş olan arazilere cezaevi kompleksleri yapılması için projelendirme çalışmaları ve diğer bürokratik işlemlerin yapılması için azami gayret sarf etmeye başladık. Tabi bunlar uzun vadeli çalışmalardır. Her halükarda birkaç yıl alabilecek çalışmalardır. Çevre illerimizde ve Türkiye'nin birçok yerinde açık cezaevi bulunmasına rağmen Malatya’nın bu eksikliğinin acilen giderilmesi ihtiyacı gündeme gelince Doğanşehir’de kapatılmış olan dört duvardan ibaret bir yapı olarak kalan K2 tipi kapalı cezaevinde ne yapabiliriz diye düşünürken buranın açık cezaevine dönüştürülebileceğini fark ettik” dedi.

 

Öncelikle Projenin Uygulanabilirliğini Test Ettik.

 

Alper, “Tabi bir projeyi hayata geçirebilmemiz, birtakım proje ve planların da yapılmasını gerektiriyor. Acaba burası yeterince güvenli midir? Ne kadar maliyeti ihtiyaç duyuyor? Maliyet unsurunu en aza indirebilmenin iyi yolu nedir? Bu konuyu nasıl çözebileceğimize düşünürken, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğümüzle yaptığımız çalışmalarla, Adıyaman’da açık cezaevinin burayı inşa edebileceğini düşündük. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğümüzden müsaade aldıktan sonra onların da onayıyla Adıyaman açık cezaevi mahkûmları, mevcut Doğanşehir’deki eski K2 tipi cezaevini açık cezaevine dönüştürme projesinde hazırladılar ve çalışmaya başladılar” diye konuştu.

 

Mayıs Ayında Kısmen Faaliyete Geçecek.

 

Alper, “Zaten açık cezaevinde yatmakta olan ve çalışan herkesin sigortasının yapılmakta olduğu ve belli bir oranda ücret ödendiği için orada çalışanlar kendi döngülerine kendileri kurdular. Orası pek kış ayları nedeniyle çalışmaya pek müsait olmasa dahi Mayıs ayına kadar bu çalışmaları bitirecekler ve bize teslim edecekler. Maliyetini düşündüğümüz zaman mevcut inşaat maliyetleri piyasaya nazaran çok düşük bir miktar olduğunu gördük. Sadece malzeme parası, artı bunların sigorta gideri, onlara ödenen cüzi bir ücret ile sınırlı kaldı. Bizde acilen E tipi Cezaevi’nden ikinci müdürlerimizden uygun görülen bir ismi bakanlığımıza bildirdik, ikinci müdür oraya birinci müdür olarak vekâleten atandı şuanda oradaki koordinasyonu yapıyor.

 

Malatyalı Mahkûmlar Başka İllere Gitmeyecek.

 

İnşallah mayıs ayından sonra Malatya’nın da açık bir cezaevi olacak Malatyalı açık cezaevinde hak eden mahkûmlar başka illere gitmek zorunda kalmayacaklar Doğanşehir’e gidecekler. Aynı zamanda orada daha sonra yapacağımız cezaevi kompleksleri için bir başlangıç olacak, orada üretim yapılacak, ekonomik hürriyet sağlayacağız. Üretim ile ekonomik döngüye katkı sağlayacağız. Şu andaki durum ile ilgili düşüncemiz, acaba sebze meyve üretim yapabilir miyiz? Led lamba üretebilir miyiz? Yada sakat arabası üretebilir miyiz? Tekstilde ne gibi bir katkımız olabilir? Çarşaf, kot, gibi dikimler yapabiliriz. Zaten bunları kapalı Cezaevi’nde de dikiyoruz. Bunun dışında Malatya’ya katkı sağlayabilecek cezaevinin satış yapabileceği ne olabilir. İlerleyen aşamalarda belki cezaevinin altyapısını hazırlayıp köprü vazifesi görebiliriz. Bölgede 2 arazi var bunları alabilirsek doğrudan doğruya, meyve, sebze üretimine de geçebiliriz. O arsa bize tahsis edilebilir ise meyve sebze üretiminde geçebiliriz bu da bir başlangıç olur. Bu konuyu da Mayıs ayından sonra değerlendirmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Görevimiz Taş Üstüne Taş Koymaktır.

 

Öncelikle binayı bitirmeyi düşündüklerini belirten Alper, “Binayı bitirdikten sonra kafamızda güzel şeyler var. Kamu görevlilerinin temel görevi taş üstüne taş koymaktır. Bugün bunları yapacağım, yarın daha güzelini yapacağım, demelidir. Hızla dönen şu dünyada güzel şeyler yapılmadığı takdirde o sistemi geliştiremezsiniz. Biz yargısal olarak zaten gerekeni yapıyoruz. Herkesin bağımsızlığı var. Ancak yargı hizmetlerinin yanında Adalet Bakanlığı'nın hizmetlerinin de bir toplum için en üst seviyelere çıkartılması, suçla mücadelede en üst seviyede çıkarılması, şehre verdiğiniz artı değerlerin en üst seviyeye çıkartılması hedefleriniz olması gerekiyor. Siz her gün bir taş koyup bir bina yapacaksınız bu böyledir bizden sonra gelenler bu binayı yükseltecektir” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.