İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi

Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi’nin Restorasyonuna Başlanıyor

Kültür ve Sanat

Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi’nin Restorasyonuna Başlanıyor

Sinop’ta 1887-1999 yıllarında hapishane olarak kullanılan, 1999 yılında ise müzeye çevrilerek ziyarete açılan Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi’nde restorasyon çalışmaları kısa süre içinde başlayacak.

AKP Sinop Milletvekili Nâzım Maviş, restorasyon uygulamasıyla ilgili ihale süreçlerinin tamamlandığını ve firmaya yer tesliminin yapıldığını belirtti.

Yıllık ortalama 300 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi mekânla ilgili olarak Maviş, hapishaneyi çevreleyen tarihi surların restorasyonuyla ilgili de girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Maviş, “Şarkılara, şiirlere konu olan dört bin yıllık tarihi mekân, çalışmaların tamamlanmasıyla yeni bir yüze kavuşacak. Tarihi surların restorasyonu ve meydan projemizin hayata geçirilmesiyle tarih, kültür ve medeniyet şehri kentimiz, önemli bir destinasyon merkezi haline gelecektir” ifadelerini kullandı.

Maviş ayrıca Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarıyla gerçekleştirdikleri girişimler sonucu AB hibe fonlarından 5 milyon avroluk bütçenin restorasyon için ayrıldığını vurguladı.

Hapishane hakkında: Sinop Kalesi’nde konumlanan ve üç yanı denizle çevrili olan tarihi cezaevi, kalın ve yüksek kale duvarlarının içinde yer alıyor. Hapishane bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” diye anılıyordu.

Dört bin yıl önce inşa edilen kale surlarının ardında bulunan, tarihi kaynaklara göre 14. yüzyılda zindan olarak kullanılmaya başlanan yapı, 1887 yılında resmi olarak zindana dönüştürüldü. Daha sonra da hapishane olarak kullanılan yapı 1999’da kapatılarak müzeye çevrildi.

Birçok şiirde ve şarkıda adı geçen, filmlere konu olan hapishanede tutuklu bulunanlar arasında Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Kerim Korcan, Eşber Yağmurdereli, Burhan Felek, Osman Deniz, Osman Cemal Kaygılı, Zekeriya Sertel ve Refi’ Cevad Ulunay gibi isimler yer alıyor.

Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Telegram Grubumuza Buradan Katıl

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.