İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi

İnfaz ve Koruma Memurlarına Fiili Hizmet Zammı Kanun Teklifi Verildi

GÜNDEM

İnfaz ve Koruma Memurlarına Fiili Hizmet Zammı Kanun Teklifi Verildi

CHP İstanbul Milletvekili M.Akif HAMZAÇEBİ'nin 02 Ağustos 2017 tarihinde TBMM Başkanlığına sunduğu teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Teklif metni’nde aşağıdaki ifadelere yer verilmiştir.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

31.05.2006 Tarih ve 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair (İnfaz Koruma Memurlarına Fiili Hizmet Zammı Verilmesi) Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ilişikte sunulmuştur. Saygılarımla arz ederim.


M. Akif HAMZAÇEBİ İstanbul Milletvekili

 

GENEL GEREKÇE 

Bilindiği üzere ülkemizde ceza infaz kurumlarında çalışan personel zor koşullarda görev yapmaktadır. Ancak benzer görevleri yapan subaylar ve polis memurları gibi görevleri yürütenlere fiili hizmet süresi zammı verilmesine rağmen İnfaz Koruma Memurları bu haktan mahrum bırakılmışlardır.

 

Bilindiği üzere 5510 sayılı Kanunun “Fiili hizmet süresi zammı” başlıklı 40 ncı maddesinde iş riski ve güvenliği dikkate alınarak bazı meslekler için fiili hizmet süre zammı öngörmüştür. Yasa koyucu yapılan düzenleme ile sağlık ve güvenlik açısından riskli görülen meslek gruplarına fiili hizmet süresi zammı verilmesini hakkaniyete uygun görmüştür. Ancak benzer görevleri yapan subaylar ve polis memurları gibi görevleri yürütenlere fiili hizmet zammı verilmesine rağmen İnfaz Koruma Memurları bu haktan mahrum bırakılmışlardır. Bu şekilde Ceza İnfaz Kurumu İnfaz Koruma Memurlarının fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmaması Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır.

 

Bu Kanun teklifi ile İnfaz Kurumu Memurlarına benzer görevleri yürüten mesleklerde olduğu gibi fiili hizmet süresi zammı verilerek adaletsizliğin giderilmesi amaçlanmaktadır.

 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Yapılan değişiklikle İnfaz Koruma Memurlarına fiili hizmet zammı verilmesi sağlanmaktadır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir

 

31.05.2006 TARİH VE 5510 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31.05.2006 Tarihli ve 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun “Fiili Hizmet Zammı” başlıklı 40’ncı maddesinin sonuna aşağıdaki bent eklenmiştir. 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür. “19) Ceza ve Tevkifevlerinde Adalet Bakanlığı’na bağlı İnfaz ve Koruma Memurları"denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.