İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi

Hükümlü İyi Hal Değerlendirmesinde Yeni Dönem - 1 Ocak 2025'ten İtibaren Başlıyor

GÜNDEM

Hükümlü İyi Hal Değerlendirmesinde Yeni Dönem - 1 Ocak 2025'ten İtibaren Başlıyor

Bilindiği üzere;

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 89’uncu maddesinde yapılan değişiklik üzerine yeni sistemin uygulama usullerini belirlemek amacıyla hazırlanan “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik”, 29.12.2020 tarihli ve 31349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Öncelikle puanlama sistemi nedir, Dönem değerlendirme puanı nedir, Gelişim değerlendirme nedir, bu puan olayı ne işe yarar yüzeysel anlatmaya çalışalım.

Puanlama Sistemi Nedir : Hükümlü Ceza İnfaz Kurumu'na girdikten sonra 2 aydan fazla kurumda kalacaksa ilk gözlem kararı adı altında karar alınır. Alınan karar ile hükümlü'nün dönemi başlar bu ne demek oluyor basitçe anlatmak gerekirse;

Dönem değerlendirme Puanı Nedir : Yukarıda bahsini ettiğimiz üzere 6 aylık periyorlarda ki hükümlü tıpkı bir öğrenci karnesi gibi kurum içerisinde katılmış olduğu etkinlikler, katıldığı seminerler, okuduğu kitaplar, dsisiplin cezaları vs olumlu - olumsuz eylemlerinin tümü için geçerli 4-5 birimin 6 ay sonunda 0 dan 100 e puan vermesiyle oluşan bir sistemdir.

Gelişim Değerlendirme Puanı Nedir: 6 aylık periyorlarda almış olduğu birden fazla dönem değerlenmdirme puanının ortalamasıdır. İyileştirmede bu puan esas alınır. 

Puan olayı ne işe yarar : Eskiden bu aşağıda da görüldüğü üzere 45 eşik 80 iyileştirmeden yararlanabilmesi için geçerli sınır olarak kabul görüyordu. ne işe yarıyor bu puan ; (" Kapalı ceza infaz kurumunda kalması gereken toplam sürenin onda birine kadar daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılma kararı verilebilir. ") iyileştirmeden sorumlu kurula iyileştirme yapabilme imkanı veren puan sınırıdır.

Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik’in 31/3’üncü maddesinde, “Hangi tutum ve davranışlara ne kadar puan verileceği, ölçme ve değerlendirme kriterleri, değerlendirmeye esas eşik puanlar, değerlendirme raporlarının şekli, kullanılacak program ve formlar ile puanlama sonucuna göre yapılacak değerlendirmenin başlayacağı tarih Genel Müdürlükçe belirlenir.”, ibaresi bulunmakta idi.

Yönetmelik’in 32/9’uncu maddesinde, “ Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve gelişim puanı Genel Müdürlükçe belirlenen eşik puanı aşan ve erken iyileşme gösterdiği kanaatine varılan iyi halli hükümlü hakkında idare ve gözlem kurulu tarafından, kapalı ceza infaz kurumunda kalması gereken toplam sürenin onda birine kadar daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılma kararı verilebilir. Erken iyileşmeye bağlı olarak, erken açık ceza infaz kurumuna ayrılma ile ilgili esas ve usuller Genel Müdürlükçe gösterilir.”, Aynı Yönetmelik’in 33/3-4’üncü maddesinde ise; “31 ve 32 nci maddelere göre yapılan hesaplama sonucunda, gelişim puanı Genel Müdürlükçe belirlenen eşik puanın altında olan hükümlü hakkında; a) Açık ceza infaz kurumuna ayrılma,
b) Kalan cezasını denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz etme,
c) Ceza infaz kurumlarından doğrudan koşullu salıverilme,
işlemlerine yönelik iyi hâl kararı verilmez.
(4) İyi hâl kararı için gerekli olan ve Genel Müdürlükçe belirlenen eşik puanı aşamayan
hükümlü hakkında idare ve gözlem kurulunca bir araştırma yapılarak; bu durumun mücbir sebeplerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ya da hastalık, yaşlılık, personel yetersizliği gibi makul bir nedeni olup olmadığı belirlenir. Makul bir nedenin bulunması durumunda, hükümlüye verilen gelişim puanının Genel Müdürlükçe belirlenen eşik puanı aşması şartı aranmaz. Bu hükümlü hakkında, mevzuatta aranan diğer iyi hâl kriterlerine göre değerlendirme yapılır.” hükümleri yer almaktadır." ibaresi bulunmakta. İyi hâlin belirlenmesine esas alt eşik puan ile erken iyileşmeye esas üst eşik puanı belirleme yetkisi CTE Genel Müdürlüğümüne ait olduğu;

Eski puanlama sistemine göre;

sayılı yazı ile iyi hâlin belirlenmesine esas alt eşik puan 45 (kırk beş), erken iyileşmeye esas üst eşik puan ise 80 (seksen) olarak belirlenmiş ve buna ek olarak puanlamaya dayalı gelişim değerlendirmeleri ile erken iyileşme konulu taleplerin/işlemlerin usul ve esasları ilgi (b) sayılı yazı ile teşkilata duyurulmuştu.

Şimdi yeni puanlama sistemine göre ne değişti ;

Genel Müdürlüğümüzce yapılan değerlendirme sonucunda duyulan lüzum üzerine, 01.01.2025 tarihinden geçerli olmak üzere iyi hâlin belirlenmesine esas alt eşik puan 40 (kırk), erken iyileşmeye esas üst eşik puanın ise 60 (altmış) olarak uygulanmasına karar verilmiş olarak değiştirilmiştir.

Olayı kısaca anlaşılabilir bir dille anlatmaya çalıştık umarım eksiğimiz olmamıştır. 

Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

X (Twitter) Hesabımızı Buradan Takip Et

Facebook Grubumuza Buradan Katıl

İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et

Telegram Grubumuza Buradan Katıl

Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.