Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ceza İnfaz Kurumları 13. Yıllık Değerlendirme Toplantısı, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can’ın katılımıyla Antalya’da başladı.
Ülke geneli 374 kurum müdürünün katıldığı değerlendirme toplantısı açılış töreninde konuşma yapan Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can; “Hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. Dünyanın göz bebeği Antalya’mızda sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğumu ayrıca ifade etmek isterim. Sayın Bakanımız Yılmaz Tunç’un selamlarını getirdim sizlere. İnfazın konusu insandır. İnsan, 'eşref-i mahlûkat', yani yaratılmışların en şereflisidir. Bizim değer yargımızın ana unsuru budur. Görev alanımızı infaz hukuku düzenliyor; dolayısıyla insan, bizim için çok önemli bir varlıktır. Şeyh Edebali ne diyor: 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Aynı zamanda Prof. Dr. Faruk Erem ne diyor: 'Suçluyu kazırsan, altından insan çıkar.' Mevlâna Celaleddin Rumi ise 'Ne olursan ol yine gel.' diyor. Dolayısıyla, bizim insana önem vermemiz gerekiyor. Ceza ve infaz hukukunu Türkiye’de en iyi bilenlerden birisi Genel Müdürünüzdür. Onun riyasetinde en güzel şekilde infaz hukukunu insan haklarına yakışır bir şekilde modern ceza infaz kurumunun gerektirdiği ölçüde yerine getiriyorsunuz.” dedi.
“ICPA Mükemmeliyet Ödülü’ne Ulaşmak Kolay Bir İş Olmasa Gerek”
Bakan Can konuşmasına; “Uluslararası insan hakları platformundaki kaideleri yerine getirebilen bir ülke olabilmek için infaz rejimi çok önemlidir. Bu manada sizler Türkiye’nin itibarını koruyan ve korumakla mükellef bir görev ifa ediyorsunuz. O nedenle size ne kadar teşekkür etsek azdır. Biz, görev alanımızda üzerimize düşeni yapacağız. Islah, topluma kazandırma ve geliştirme hedefleriyle hareket ederek, adeta bir bireyi yetiştirir gibi olgun bir birey olarak topluma geri kazandırmamız gerekiyor. İstatistiklere baktığımızda, dünyada bu konuda çok başarılı olunmadığını görüyoruz. Yeni arayışlar da var. Türkiye, bu arayışları gerçekleştirmek için gerek mevzuat gerekse lojistik anlamda elinden gelen gayreti gösteriyor. Bunun güzel örnekleri de mevcut. Mükemmeliyet ödülü, ACEP projesi ve insan haklarına yakışır modern ceza infaz kurumları bu örneklerden bazıları. Bu çalışmaları Genel Müdürümüzün liderliğinde sizler hayata geçirdiniz, bu konuda tekrar teşekkür ediyorum. Hem ACEP projesi ile dünyada ödül almak hem de ICPA Mükemmeliyet Ödülü’ne ulaşmak kolay bir iş olmasa gerek. İnfaz sürecinin ve topluma kazandırma faaliyetlerinin sürdüğü bir ortamda, bütün bu hizmetleri yaklaşık 90 bin kişiyle gerçekleştiriyoruz.” sözleri ile devam etti.
Bakan Can konuşmasının sonunda ceza infaz kurumlarında görev yapan personelin eğitimli olduğunu dile getirerek; “Bu, aynı zamanda hem iletişim kurma noktasında hem de cezasının infazı yerine getirilen bireyi anlama konusunda personelin ehliyet ve liyakate sahip olduğunu gösteriyor. İki gün sürecek bu toplantının inşallah hepinize faydalı olmasını temenni ediyorum. Buradan ciddi tecrübelerle ayrılacağınızı ve bu tecrübeleri gittiğiniz yerlerde uygulama alanında da kullanacağınızı umuyorum. Biz, Adalet Bakanlığı olarak Cumhurbaşkanımızın riyasetiyle infaz hukukunun bireyleri olarak sizlere önem veriyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“Genel Müdürlüğümüz 15 Temmuz Gecesi Dimdik Ayaktaydı”
Genel Müdür Yıldırım, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün her zaman görevinin başında olduğunu dile getirerek; “Genel Müdürlüğümüz 15 Temmuz gecesi dimdik ayaktaydı. Türkiye’de çok büyük hadiseler meydana gelirken bu Genel Müdürlük; devletinin, milletinin yanında kendisine verilen görevi dimdik ayakta yerine getirmeye gayret ediyordu. Bu sebeple bu Genel Müdürlük zorluklarla krizlerle kendini ortaya koymuş bir teşkilattır. Yine 6 Şubat depremlerinde maalesef tarihin gördüğü en büyük doğal afeti yaşarken yine Genel Müdürlüğümüz yine teşkilatımız hadisenin üzüntüsünün dışında görevini yerine getirmenin soğuk kanlılığı içerisinde merkezde ve bölgede bulunan ceza infaz kurumlarında hiçbir aksaklık olmadan krizi en olumlu şekilde sonuçlandırmaya çalışmıştır. Genel Müdürlüğümüzün kurumsal yapısına güveniyoruz ve sorunların dışında her gün sistemi geliştirme adına adımlar atmaya devam ediyoruz. Elbette bunlar kendiliğinden olmuyor. Bunlar başta Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’un çok önemli katkılarıyla oluyor. Rehabilitasyona olan inancı ile oluyor. Sayın Bakan Yardımcım, sizin çok önemli desteğiniz, sizin bize olan inancınız, sizin ceza infaz kurumlarının detayını bilmeniz çok büyük güç veriyor. Bunun için sizlere teşkilatım adına şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.
Genel Müdür konuşmasını; “Ceza infaz alanı, devletlerin insan hakları konusunda yansıma alanıdır ve bu yüzden hata yapma lüksümüz yok. Bu nedenle daha dikkatli ve motive olmalıyız. Zorluklarla mücadele ederken uluslararası alanda da önemli başarılar elde ettik. İki yıl önce ACEP Projesi ile Amerika'da önemli bir ödül aldık. Bu yıl da Singapur'da Çevrim İçi Psiko-Sosyal Yardım Projemizle bir ödül kazandık. Bu ödüller, teşkilatımızın çabalarının uluslararası alanda tanındığının bir göstergesidir ve gurur duyuyoruz. Çalışmalarımızın hayırlara vesile olmasını, ceza infaz kurumlarımızın devletimizin yüz akı kurumları haline gelmesini diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” sözleri ile sonlandırdı.
Toplantıya; Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Yılmaz, Banu Demirci Altay, Fatih Güngör ve Çelebi Yılmaz, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanları, Antalya Bölge Adliyesi Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Rıza Can, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gürkan Kütük, Antalya Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Oğuzhan Yaşar, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimleri ve kurum müdürleri katıldı.
Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel ilanlardan ve gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
X (Twitter) Hesabımızı Buradan Takip Et
Facebook Grubumuza Buradan Katıl
İnstagram Hesabımızı Buradan Takip Et
Telegram Grubumuza Buradan Katıl
Youtube Kanalımıza Buradan Abone Ol