İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi

Mal Bildiriminizi Yapmayı Unutmayın !

DUYURULAR

Mal Bildirimi Ne Zaman Verilir? Mal bildirim Formu ve Dökümanları Kamu görevlileri mal beyanında nelere dikkat etmeli? Mal Bildirimi Ne Zaman? Mal Bildirim Formu ve Mal Bildirimi hakkında Tüm Merak Edilenler...

Son Gün 2015 Şubat Ayı Sonu !!!

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin, 11. maddesi gereğince, işçi niteliği taşımayan Kamu görevlileri, görevlerine devam ettikleri sürelere rastlayan, sonu (0) ve (5) ile biten yıların en geç 2015 şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilemek zorundadırlar.

 

Mal Bildiriminin Kanuni Dayanağı Nedir ? 

6183 Sayılı Kanunun 59 uncu maddesinde yapılan tanıma göre, mal bildirimi; amme borçlusunun, amme alacağını karşılayacak miktarda, gerek kendi elindeki, gerekse üçüncü şahıslar elindeki menkul ve gayrimenkul malları ile alacak ve haklarının; nev'ini, mahiyetini ve miktarını veya malı olmadığını ve yaşayış tarzına göre geçim kaynakları ile buna nazaran borcunu ne şekilde ödeyebileceğini tahsil dairesine yazılı veya sözlü olarak beyan etmesidir. Madde metninden de anlaşıldığı üzere, içeriği itibariyle yasaya uygun bir bildirimden söz edilebilmesi için borçlunun bu beyanında;

 

a) Çeşit, mahiyet ve vasıflarını da göstermek suretiyle borcuna yetecek miktardaki mal, alacak ve haklarını,

 

b) Her türlü kazanç ve gelirlerini,

 

c) Yaşayış tarzına göre geçim kaynaklarını,

 

d) Borcunu ne surette ödeyebileceğini, bildirmiş olması gerekir.

 

Mal beyanından maksat, âmme alacağının tahsilini temin için alacağa karşılık bulmak ve bununla hem tahsil dairesinin işini kolaylaştırmak, hem de borç karşılığında haczedilecek malları mümkün olduğu kadar mükellefe beyan ettirmek suretiyle yapmaktadır. Mal bildirimi daimi bir servet beyanı değildir. Âmme alacağını karşılayacak miktar ve kıymette mal bildiren borçlunun 59 uncu maddesinde açıklanan diğer hususları bildirmesine sebep yoktur.

 

6183 sayılı Kanun borca yetecek miktarda mal bildirimini esas aldığından, 59 uncu maddede yer alan borçlunun “her türlü gelirlerini” ve “yaşayış tarzına göre geçim kaynaklarını” ve “buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini” ibareleri ile istenen bildirim, borca yetecek kadar mal bildiriminde bulunmayanları kapsamaktadır. Borcuna yetecek kadar mal bildiriminde bulunan borçluların, Kanun maddesinin bu hükümlerinden kaynaklı bildirimleri yapma mecburiyetleri bulunmamaktadır.

 

Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu 7 gün içinde borcunu ödemek veya mal bildiriminde bulunmak mecburiyetindedir. Mal bildirimi mutlaka bir malın bildirilmesini ifade etmez. Haczi kabil malı olmayan borçluların malları olmadığını bildirmeleri de mal bildirimi hükmündedir. Borçlu mal bildiriminde malın değerini de bildirmekle beraber, bildirilen malın borcu karşılayıp karşılayamayacağının takdiri tahsil dairesine ait bulunmaktadır.

 

Mal Bildirim Zarf Örneği

Mal Bildirimi Dilekçe Örneği

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.