İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi

Adalet Bakanı BOZDAĞdan, Denetimli Serbestlik ve Af Sorusuna Cevap !

D.S.M.

Adalet Bakanı BOZDAĞ, Denetimli Serbestliğin 2 Yıla Çıkartılması ve Af ile Alakalı Soruları Cevapladı...

Adalet Bakanı Sayın Bekir BOZDAĞ'ın Denetimli Serbestliğin 2 yıla çıkartılması ve Genel bir AF'ın olup olmayacağı yönünde bir çalıma olup olmadığı yönünde sorulan soruya istinaden Adalet Bakanlığı TBMM Plan bütçe komisyonunda verdiği cevabı aşağıdaki gibidir...

 

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) 

 

Denetimli serbestliğin süresinin artırılması çok soruldu. Bu sürenin artırılmasıyla alakalı tabii, çok beklenti var, bana da pek çok mesaj geliyor. Şu anda bildiğiniz gibi, on sekiz ay hapis cezası alan bir vatandaşımız denetimli serbestlik yoluyla içeri giriş işlemleri yapılıyor, orada birtakım usul işlemleri var, o bir günde, iki günde, en geç bir haftada bitiyor, âdeta içeri girmeden dışarı çıkmış oluyor on sekiz ay. 

 

Şimdi, denetimli serbestliği iki yıla çıkardığımızda, o zaman otuz altı ay hapis cezas ı alan bir vatandaşımız işte cezası kesinleştikten sonra gelecek cezaevine, birtakım işlemler yapılacak, işinin bitiş şeyine göre bir gün iki gün içerisinde tekrar oradan çıkacak. Ben bunu Komisyonun takdirlerine sunuyorum: Otuz altı aya kadar ceza almış kişilerle ilgili bir cezasızlık uygulaması getirelim mi, getirmeyelim mi? Bizim değerlendirmemiz de bu cezasızlık uygulamasının toplumu daha çok rahatsız edeceği ve kamu düzeni bakımından da çok olumsuz sonuçlar doğuracağı yönündedir. Çünkü, şu anda bizim istemimizde bir kamu davasının açılmasının ertelenmesi müessesi var, kamu davasını açmayabilir, ondan önce takipsizlik kararı verebilir; davayı açtı, açtıktan sonra paraya çevirme var, erteleme var, hükmün açıklanmasının geri bırakılması var, mahkeme yargılama sonucunda ertelemeyi uygulamıyor, paraya çevirmeyi uygulamıyor, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını uygulamıyor ve o ceza öyle kesinleşiyor.

 

Bütün bunları koyduğunuz zaman, bütün bu müesseselerle beraber değerlendirdiğimizde, bunu iki yıla çıkardığımızda Türkiye’de -hükmün açıklanması tabii, nihai ceza bakımından o uygulanıyor- iki yıl yani üst cezanın üst sınırı beş yıl da olabilir, altı yıl da olabilir; son üç ceza iki yıl olduğu zaman içeri girmiyor. Öyle baktığınız zaman değerli arkadaşlar, pek çok suçla ilgili bir cezasızlık hâli ortaya çıkacak yoksa biz de arzu ediyoruz ki bu noktada gerçekten herkesi mutlu edecek bir adım atalım ama işin gerçeğini incelediğimizde böyle bir sorunla karşı karşıyayız.

 

Ama, biz bununla ilgili hep kamuoyuna şunu söyledik: “Bizim bu konuda bir çalışmamız yoktur.” dedik. Geçen bütçe görüşmesinde de arkadaşlarım sordular, aynı cevabı verdim, yoktur böyle bir çalışmamız. İkincisi: Afla ilgili de bir çalışmamız yoktur, böyle bir düşünce de söz konusu değildir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.