İnfaz ve Koruma Memurları Haber Sitesi
2015-07-19 16:49:00

Ceza İnfaz Kurumlarında Öfke Faktörü ve Kontrol Teknikleri...

Mehmet ÇİLİNGİR

editor@infazvekoruma.net 19 Temmuz 2015, 16:49

Hayatımızın her alanında olduğu gibi biz infaz ve koruma memurlarının işi gereği de öfke kontrolüne ve öfke kontrolünde kullanılacak teknik bilgiye fazlasıyla ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçektir.

Öfke Nedir ve Neden Kaynaklanır ?

Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal bir tepkidir. Bir engellenme ile karşılaştığımızda, saldırıya uğradığımızda, incindiğimizde ya da tehdit algıladığımızda hissettiğimiz bir duygudur.

Öfke anında bir hormon salgılanır ki biz buna Adrenalin diyoruz... Nedir bu adrenalin ve ne işe yarar.

Adrenalin (Epinefrin), böbreküstü bezlerinin iç kısımları tarafından öz bölgede salgılanan bir hormondur.

Doğada bu hormonun görevi, organizmayı acil harekete hazırlamaktır. Etkisini, nabzın atışı, kanın iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karaciğerdeki glikojenin glikoza değişmesi ve böylelikle, acil bir enerji kaynağı sağlanması şeklinde gösterir. Öfke ,Tehlike, Heyecan ve Korku durumunda adrenalin salgılanması artar. Kan damarlarını genişletir. Acı hissini azaltır. Göz bebeklerinin büyümesiyle göze alınan ışık artar, daha net ve hızlı görüş sağlanır. Adrenalin hormonunun yarılanma ömrü iki dakikadır.

Adrenalinin salgılanması sırasında:

İskelet kaslarına ait atardamarlarda genişleme, düz kas ve sindirim sistemine ait atardamarlarda daralma meydana getirir.

*Koroner arterler genişler,

*Kan basıncı yükselir,

*Kalp atış hızı artar,

*Göz bebekleri (pupilla) büyür,

*Kan şekeri (glisemi) yükselir.

Hani bazen öfkeli olduğumuz anlarda kendimizi çok güçlü hisseder, kendimizden beklenmedik işleri yapabilir, bizden çok güçlü konumda olan birisine karşı koyabilecek kıvama geliriz ya işte bütün bunların sebebi adrenalin hormonudur.

Başından da dediğim gibi işimiz baya stresli ve bol tartışmalı günlerin gölgesinde geçtiğide olmakta bu vb durumlarda vücudun salgıladığı adrenalin nedeniyle bir anlık öfkeninde etkisiyle gerek idari gerekse adli cezalar almak içten bile değil ki zaten belkide T.C kurumları içerisinde en fazla adli ve idari ceza alan ya da almaya musait personellerde bizlerizdir heralde. Çoğumuzun dosyaları bu vb soruşturmalar dizisiyle doludur.

Konu itibariyle işimiz nedeniyle muhatab olduğumuz H/T lularla olan iletişimizde daha yapıcı olmamız , yaşanılan olası tartışmalarda soğukkanlılığımızı korumamız sizlerinde bildiği gibi bizim faydamıza olacaktır. Geçmişten bu güne bu vb tartışmalardan gerek şahsımız olsun gerekse personel arkadaşlarımızın cezalar aldığına ve bu nedenle baya yıprandığına, iş dışında da bu vb gerilimlerin aile birliğini de zedelediğine şahit olduk.

Bu vb durumlarda ne mi yapalım sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz.Şimdi içimizdeki bu öfkeden kaynaklı ani dalgalanmaları durağanlaştırmak için bazı teknikler paylaşacağım bunlara mümkün mertebe uyabilirsek belki o sonucu üzücü olabilecek olayları zarar görmeden atlatma imkanımız olur...

Öfkenizi Kontrol Etmenin Yollları

• Öfkenin sağlıklı bir şekilde ifade edilebilmesi için öncelikle bazı farkındalıkları kazanmanız gerekir. Ne istediğini bilen, duygularını tanıyan ve düşüncelerini tespit eden insan, hislerini de doğru bir şekilde ifade eder.

• Öfkeli olan insan, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılar. Öfkenin hangi düşünceyle arttığını ve azaldığını gözden geçirin.

• Olumsuzluk ifade eden ve öfke uyandıran “Asla” ya da “Her zaman” gibi sözcükleri zihninizde yakalamaya çalışın. Bu sözcüklerle başlayan cümleler kurmak, öfkelendiğinizde haklı olduğunuzu düşünmenize yol açar. Durumla ilgili yargıyı koyduğunuz için de problemin çözümüne katkıda bulunmaz.

• Öfkeli insanlar genellikle düşünmeden yargılama ve bu yargıları yönünde davranma eğilimindedirler. Öfkeli olduğunuzda önce yavaşlayın, gösterdiğiniz tepkileri gözden geçirin, aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, asıl söylemek istediğiniz şeyi düşünün, karşınızdaki kişinin söylemeye çalıştıklarını dinlemeye ve anlamaya çalışın, hemen cevap vermeyin.

• Öfkenizin altında yatan gerçek düşünceyi bulmaya çalışın. O ortamdan bir süre uzaklaşıp, sakinleşmeye çalışın. Kendinizin ve karşınızdakinin öfkesinin kontrolden çıkmasına izin vermeyin.

• Derin nefes alıp verme egzersizleri yapıp, sakinleştirici durumlar hayal etmeye çalışın. Bu sıra da kendinize “Sakin ol!” ya da “Gevşe!” diyerek telkinlerde bulunun.

Unutulmamalıdır ki, öfke duygusunu yok edemeyiz, mutlaka öfkelenmenize sebep olacak olaylar yaşanacaktır. Yaşamda her zaman için engellerle, kayıplarla ve istemediğiniz durumlarla karşılaşma olasılığınız vardır. Bunu değiştirmek imkansız. Olaylara bakış açınızı değiştirmek sizin elinizdedir. Bakış açınızın değişmesi, olayların sizde yarattığı öfke duygusunu taşınabilir boyuta indirgemenize ve doğru biçimde ifade etmenize yardımcı olacaktır.

Unutmayalım ki “ÖFKEYLE KALKAN , ZARARLA OTURUR" 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.