Konuya başlamadan önce ek gösterge nedir sorusunu cevaplayarak başlamak olayı daha iyi kavrayabilmek adına daha doğru bir giriş olur diye düşünüyorum.


Ek Gösterge Nedir ?


Ek gösterge, devlet memurlarının maaşlarını, emekli ikramiye ve maaşların hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. 

Devlet memurları için ek göstergenin faydasını kabaca anlatmak gerekirse, 
Ek göstergenin artması demek an itibariyle aldığı maaşına, emekli maaşına ve tabiki emekli olduğunda aldığı toplu ikramiyeyede katkı sağladığını söyleyebiliriz.


2200 derece ile emekli olan 1. derece 4. kademe yüksek okul mezunu bir infaz ve koruma memurunu ele alalım. Eğer kişi 2200 ek gösterge ile değilde 3600 ek gösterge ile emekli olabilmiş olsaydı miktarları ortalama söylüyorum 3600 ek göstergeye ulaştığı yılın maaşı 2200 ek göstergeli bir memura oranla 40-50 TL , emekli maaşı 700-750 TL ve emekli ikramiyesi ise ortalama 23-25 Bin TL arasında bir artış sağlanmış olacaktı. Ayrıca emekliliğie hak kazanılan tarihte emekli olmayıpta çalışmaya devam eden personel çalıştığı her yıl için fazladan prim ödediği için bu emekli olduğunda alacağı maaş ve ikramiyesine artı olarak ekleneceğinide hatırlatalım. Bu bilgilere ilave olarak aşağıdaki bilgileride ekleyebiliriz.

4/2'si lisans mezunu infaz ve koruma memuru 800 ek gösterge, 1/4'ü önlisans mezunu infaz ve koruma memuru 2200 ek gösterge, 1/4 infaz ve koruma başmemuru 2200 ek gösterge, 5/2'si Psikolog 1200 ek gösterge, 1/4'ü Sayman 2200 ek gösterge, 4/3'ü İdare Memuru 800 ek gösterge, 3/2'si Kurum şoförü 800 ek gösterge, sağlık memuru,kaloriferci ve engelli kadrosundan düz memur ise 0 ek göstergeye sahip olmakla birlikte, 1/2 kurum müdürü ve yardımcısı 3000 ek gösterge aldığını biliyoruz. bu bilgileri örnek olarak verdim.


Genel manada bir değerlendirme yapıldığında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan devlet memurları bulundukları unvanlarda kadro ve aylık seviyesi bakımından 1. dereceye ulaştıklarında emekliye ayrıldıklarından dolayı aşağıda tabloda da paylaşacağımız üzere belirli ek göstergeler almaktadır istisna olarak bu ek göstergelerden sadece yardımcı hizmetler sınıfında görevli devlet memurları bu haktan yararlanamamaktadır.

Ek gösterge aylığı hesaplama hakkında?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli ek gösterge cetvellerinde hizmet sınıfı, kadro unvanı ve derecesine göre belirtilen ek gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucu ek gösterge aylığı bulunur.

Ek gösterge aylığı nasıl hesaplanır?

Ek Gösterge Aylığı = Ek Gösterge Rakamı X Aylık Kat sayı

Ek gösterge aylığından yapılacak kesintiler?

-Gelir vergisi
-Sosyal güvenlik kesintisi yapılır.
-Damga vergisi kesilir.


Buna binaen, kısaca develet memurlarında 1. dereceye ulaşanların aldıkları ek göstergeleri aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Peki bu 3600 muhabbeti nereden çıktı ve biz bu olayın neresindeyiz ?


24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde AK Parti, öğretmen, polis, din görevlisi gibi sınıflarda çalışan kamu personellerinin ek göstergelerini 3600 'e çıkartacaklarını vaad etmişti. Yapılan vaadde Cumhurbaşkanı başdanışmanı ibrahim KALIN'ın yaptığı açıklamaya görede ilk etapta; polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi şeklinde gerçekleştirileceği duyurulmuştu. 2019 itibariyle  polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi personel sayıları ortalama şu şekilde olmuştur.


(Polis : 380.000 civarı, Öğretmen : 1 milyon 77 bin 307'dir. Bu öğretmenlerin 907 bin 567'si resmi okullarda, 169 bin 740'ı özel okullarda görev yapıyor, hemşire : 128.000 civarı, din görevlisi : 120.000 civarında'dır.)


Sonrasında yaşanılan ekonomik sıkıntılar nedeniyle rafa kaldırılan vaadler ilgisini hiç kaybetmedi konuyla alakalı diğer parti temsilcilerinden ara ara bazı milletvekillleri aracılığı ile gerek yazılı soru önergesi gerekse kanun teklifi şeklinde meclis gündemine taşındı.

3600 olayında son durum nedir sorusuna gelince siyasilerden verilen vaadin gerçekleştirilmesi ile alakalı hala net bir açıklama gelmezken infaz ve koruma memurlarının ismide maalesef tasarı aşamasındaki konunun içine dahi dahil edilebilmiş değil.


İnfaz ve Koruma Memurları ve Cezaevinin diğer personelleri olarak talebimiz hep birlikte bu hakkın belirli meslek gruplarıyla sınırlı değil, gece gündüz demeden zorlu bir görevi ifa eden tüm cezaevi personellerini de kaspar şekilde kanunlaştırılmasını temenni ediyoruz.


Görevi başındaki tüm personel arkadaşlarımıza saygı ve sevgiyle...
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.